У Сумах відбудеться вернісаж мистецького проєкту про чарівних сумчанок

За традицією  на початку вересня в обласному центрі пройде презентація героїнь щорічного арт-медіа проекту «Три пелюстки жіночності».

Захід, як завжди, приурочено до Дня міста Суми і присвячено чарівним сумчанкам. Героїнями усіх сезонів проєкту є  сумчанки, у житті яких присутні три важливі складові жіночності: вдала соціальна реалізація, материнство і та жіноча енергетика, яка у купі з рівною і парною до неї чоловічою складає гармонію  світу.

В цій публікації ми розповідаємо про одну з трьох героїнь 2021 року акторку Сумського обласного театру для дітей та юнацтва Інну Олексенко.

Инна Олексеенко актриса сумского тТЮЗа

Инна Олексеенко

Народилася у Харкові, дитинство провела у Сумах, потім батько з родиною отримав довгострокове відрядження до братньої Монголії, а після повернення у Суми настали часи Незалежної України, а з нею і природнього панування української мови, яку, на жаль, у Монголії тоді не вивчали. Тому дівчині, як з дитинства захоплювалася літературною класикою, довелося попрощатися з мрією про вищу філологічну освіту і, як потім з’ясувалося, на щастя. Бо поступаючи практично «куди очі приведуть», майбутня зірка сумської театральної сцени випадково потрапила на режисерське відділення Сумського культурно просвітнього училища і там  одночасно знайшла свою любов і призначення у сенсі соціальної реалізації і головне своє кохання у особистому житті.

Справа у тому, що чоловік Інни Олег Олексенко теж на початку своєї біографії займався  мистецтвом і навіть  служив у балеті сумського театру імені Щепкіна. Але у матеріально важкі 90-ті йому, як справжньому мужчині, довелося зробити вибір на користь більш земних речей — треба було забезпечувати  сім’ю. А та  з кожним роком зростала і наразі складається з батька, мами і трьох дітей – двох синів і доньки.

Щодо нашої героїні, то після перших кроків на театральній сцені вона взялася спростовувати поширену думку про те, ніби актори все найкраще у собі присвячують і віддають виключно сцені і доволі легковажно ставляться до особистого життя. Під час декретної відпустки отримала  вищу освіту (Харківський національний університет мистецтв ім. І.П. Котляревського,  театральний факультет, спеціальність «актор драми і кіно»).А далі були роки напрочуд  плідної співпраці з видатними митцями сумської театральної сцени Валентином Бурим, Олександрою Сокол, Володимиром Хорунжим.

Саме на ту пору припав зоряний час, точніше одна з зоряних годин актриси Інни Олексенко, коли виставі  «Ведмідь»  режисованій Валентином Бурим аплодували на міжнародному чеховському фестивалі у Москві, та в Меліхово, де знаходиться музей- садиба, у якій жив та творив А.П.Чехов.

Взагалі, актриса Інна Олексенко належить до тієї театральної школи, де високо цінується мистецтво перевтілення, що, власне, є  найвищім акторським пілотажем.  Вона здатна з однаковим успіхом зіграти антиподів, наприклад : сповнену душевного піднесення чеховську героїню і загрубілу представницю соціального  дна, де тваринне нерідко  бере верх над людським.

Але не тільки роботою і домом живе наша героїня. У неї є захоплення – такі дуже жіночі і  позитивні. По її словам, якби уявити якусь умовно іншу версію життя і запитати себе, ким  би там хотіла бути, то  вибрала би фах акушера-гінеколога. Бо  сама не раз пройшла через всі випробування на шляху материнства і добре розуміє, як це відбувається. І багато читала на цю тему популярної і спеціальної літератури. А ще тому, що народження жінкою дитини, а з нею і усього безмежжя людського внутрішнього космосу —  це, беззаперечно, одне за найвеличніших див Божого світу.

На питання про  розуміння мудрості, яку кожен набуває з роками – мається на увазі особиста, приватна мудрість, порадами якої користуєшся сам, не нав’язуючи їх оточуючим – так от мудрість до панні Інни прийшла після появи третьої дитини, коли вона навчилася поділяти головні і другорядні справи.  Здавалося б нічого  складного, але саме ця вічна плутанина і доводить нас до стресів, до відчуття вічної нестачі часу і взагалі до сумнівів щодо власного уміння давати собі раду. А насправді все просто  — треба тільки зрозуміти, що для тебе дійсно важливо, які справи насправді нагальні, а які можуть і почекати трошки. І тоді  дивовижним чином, ніби нізвідки з’являється ча  для усього.

Людська філософія Інни Олексенко базується на ідеї мінімально можливої кількості зайвих рухів. Вона ефектна, яскрава, талановита, майстерна, харизматична, але воліє не пропонує себе режисерам — мов, дайте мені роль, де я буду виглядати блискучою примою. Вона — саме той випадок, коли театр у тобі важливіший, ніж ти у театрі. І дітей своїх вона не налаштовує на безперервні штурми соціальних вершин. Хоча їх з Олегом старший син Дмитро  — майстер спорту України з легкої  атлетики – а це і талант, і упертість, і праця.

Скромність, потяг до затишку, душевного комфорту, культ сімейних цінностей – все це якимось дивовижним чином  органічно сплітається і співіснує з буремними реаліями сценічного та навколо сценічного існування. І в підсумку виникає унікальна, єдина, неповторна і дуже цікава особистість — Інна Олексенко — одна з трьох героїнь шостого  сезону соціально-мистецького проєкту «Три пелюстки жіночності».

P.S. Шоу-презентація «Три пелюстки жіночності 2021» (социально-художественный проект «Три лепестка женственности 2021») відбудеться 3 вересня в арт-просторі «Єврейський дворик»,
що розташований за адресою: вулиця Кооперативна, 17  

Початок о 18.00.

Вхід вільний.

Читайте про героїнь проєкту «Три пелюстки жіночності» сезонів 2016-2021 тут.

Фото: Марина Селегень

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (5 голос, оценка: 4,20 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


9 + 7 =