Чому варто терміново перейменувати росію на московію

Питання повернення росії її справжньої назви лежить у практичній площині і стосується, перш за все, екзистенційного самосприйняття державного утворення, котре у XXI столітті влаштувало в центрі Європи кроваву бійню, якій немає виправдання.

Але є пояснення. І воно саме у назві. Почнемо з історії.

Рускіє і московити

Назва «рускіє» виникла як об’єднуюча для слов’ян, що перебували під владою скандинавського варяга Рюрика та його нащадків. Їхнє плем’я називали русами, а усіх, ким керували Рюріковичі – рускімі або русинами. Поляки, наприклад, не знаходилися під владою родичів Рюріка, тому й не називалися рускімі, хоча були за походженням західними полянами — прямими родичами східних полян, тобто киян.

Федір Іванович Блаженний - останній Рюрікович

Федір Іванович Блаженний — останній Рюрікович

Останній Рюрікович — син пекельного Івана Грозного — Федір Іоанович був царем московії і вирушив до раю у 1598 році. Чому до раю? Бо за відгуками сучасників, Федір був дурник, а блаженних Бог любить. Власне, і країною він практично не керував – це робив його шурин Борис Годунов.

До речі (і напівжартома), про шуріна. Тут навіть сам Володимир Висоцький плутається у свідченнях. У пісні «Діалог біля телевізору» (1972-73) він співає: «Послушай, Зін, нє трогай шурина, какой нє єсть, а он родня». А в «Історії хвороби» (1976) вже: «Шурін мой бєлогарячій, но ведь шурін не родня».

Непорозуміння з царським шурином привели до того, що зі смертю Федора завершилися і рускіе. Далі вже були суто московити. З 1613 року, після сповнених буремних політичних інтриг смутних часів, на московський трон зійшов перший Романов – цар Михайло Федорович – син боярина Федора Романова, більше відомого як патріарх Філарет.

Все. Далі жителі московського царства були московитами.

Союзна держава

Саме з московитами уклав у 1654 році договір про союзну державу очільник Території Війська Запорозького – Гетьман Богдан Хмельницький. Обидві сторони на той момент сприймали себе як різні народи, що розмовляли різними мовами, але  були об’єднані православ’ям. Ну а далі московити обдурили українців – як співає той же Висоцький: «Ех раз, єщьо раз, єщьо много, много раз» — і  союзна умова перетворилася на спочатку васальну залежність, а потім і взагалі на колоніальну. А після входження до складу московії території Князівства Литовського, московія остаточно відчула себе імперією. Про що й було оголошено у 1721 році Петром Першим, який назвав свою державу російською імперією або просто росією.

Малороси та білоруси

Українці себе самі ніколи не називали малоросами. Козаками, черкасами, русинами – так. Малоросією Україна стала вже в складі російської імперії. Аналогічно з білорусами, які до  включення в склад імперії називалися литвинами. Власне, всі це росії було потрібно для створення базової імперської  легенди про братні народи, що на чолі зі старшим братом щасливо живуть разом. «Старший брат» при цьому прийняв на себе назву «рускіє». Або — по скромності своєй  — «вєлікорускіє».

Так зробили братніми народами московітів, литвинів і українців. Хоча які вони браття – сусіди просто. Як чехи і німці, наприклад.

Російська імперія у різних формах

Коли московія стала російською імперією, вона нарешті «зрозуміла сама себе». І почала тероризувати навколишні народи. Інколи отримувала відкоша, часом перемагала, але головне – постійно задиралася до сусідів. Після чергової такої війни, яка переросла у світову, імперія тимчасово розвалилася, щоб виникнути знову вже у вигляді СРСР.

Останній парад Радянської Армії

Тепер ми знаємо, для кого ці ракети.

По суті, це була та ж російська імперія зі столицею у москві і імперськими манерами московитів. І як ми тепер бачимо, більшість свого ресурсу вона традиційно вкладала в зброю, якою зараз воює її духовна і ментальна правонаступниця – російська федерація.

 І знову московія

Висновок однозначний. Росія – не назва держави, це синонім слова «імперія». Допоки країна буде себе називати росією, тобто імперією, вона буде кошмарити сусідів. Процес буде нескінченним, бо ядерну державу перемогти неможливо. Від неї доводиться тільки відбиватися і робити все, щоб вона розвалилася сама.

Саме тому Верховна Рада України, а потім і вся світова спільнота повинні терміново перейменувати російську федерацію в московію і використовувати цю історичну назву в офіційних документах. Тут немає нічого незвичайного. Називають же українці і поляки столицю Австрії Віднем.

Що це дасть. Московія має у всіх сенсах повернутися у свої кордони. Назва «росія» для московитів асоціюється з державою, у складі якої є Україна. Росія ж так і виникла – як московія, що приєднала Україну.

Але тепер московитам потрібно викинути з голови імперський модус мислення і знайти своє особисте місце на мапі мирного світу. Воно, до речі, існує. Московія — це ж Євразія — суміш угро-фінів, ординців та слов’ян — потенційна цивілізація-напівкровка на кордоні двох величезних світів, яка і має їх поєднати. Подібний шлях розвитку дозволив би московитам жити у мирі з Європою, зокрема з Україною, Білоруссю і країнами Балтії. І стати містком між Європою та Азією. А не бути країною монстром та ізгоєм, як зараз.

Іншими словами, від перейменування практична користь буде усім  – і перейменованим, і їхнім близьким та далеким сусідам по сьогоднішньому, такому маленькому і взаємопов’язаному світу.

Джерело: медиа портал АТС creativpodiya.com

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (3 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


8 + 2 =