Чи може сова стати жайворонком?

девушка потягивается у окнаДеякі люди прокидаються ще до того, як сонце вигляне з-за горизонту, ідуть на пробіжку, готують та їдять ситний сніданок, і встигають все це до того, як інші ліниво скочуються з ліжка. Для любителів пізно лягати спати ранній підйом може здатися виснажливим, але чи може сова стати жайворонком?

Виявляється – може. Так запевняють експерти відділу поведінкового сну в клініці Клівленда, США. Справжні сови справді почуваються не найкраще вранці, особливо, коли вони починають намагатися перейти на новий режим.

Схильність людини бути совою, ранньою пташкою чи чимось середнім між цими двома поняттями відома як хронотип. Залежно від їх хронотипу, люди можуть бути більш пильними та бадьорими в певний час доби, а в інший – більш сонними.

Хронотип визначається поєднанням природи та виховання, як виявили вчені. Що стосується природи, то, як відомо, ряд генів відіграють роль у визначенні того, чи вважає людина за краще не спати пізно вночі або рано вранці. Згідно з дослідженням 2019 року, опублікованому в журналі Nature Communications, сотні генів впливають на те, чи буде людина жайворонком. Ці гени відповідають за добовий ритм людини (природний цикл сну і неспання), що визначає його до конкретного хронотипу.

Навколишнє середовище також відіграє велику роль. Люди, як правило, займаються щоденною діяльністю, що підсилює їх хронотип. Наприклад, люди-сови вночі почуваються продуктивнішими та уважнішими, тому їм властиво займатися спортом та спілкуватися з друзями ввечері. Ці заходи стимулюють та підсилюють схильність людини до пізнього сну.

Оскільки навколишнє середовище є фактором, який визначає, є людина совою чи жайворонком, то цілком можливо змінити свій цикл сну і неспання. Якщо ви хочете прокидатися раніше, вносьте зміни поступово. Рекомендується повільно переводити будильник на 15-20 хвилин раніше кожні кілька днів протягом декількох тижнів, поки ви не пристосуєтеся до свого ідеального графіка. Ключовим моментом тут є послідовність. Ось з цим сови часто-густо й будуть боротися. Часто трапляється так, що вони починають пристосовуватися до нового режиму протягом робочого тижня, а потім лягають спати пізно і пізно ж таки прокидаються у вихідні. Так вони втрачають той імпульс, який почали розвивати наприкінці робочого тижня. Багато людей, яким довелося скорегувати графік сну, наприклад, співробітники кол-центру або спортсмени, які займаються кіберспортом, можуть поручитися за це – дотримання одного і того ж графіка сну та неспання має вирішальне значення. Наприклад, Руі Феррейра, який виграв одну з найбільших онлайн-подій PokerStars і став гравцем року в PokerStars SCOOP 2020, сказав, що сон, прийняття їжі та фізичні вправи в один і той самий час доби допомагали йому зосередитись на грі та врешті-решт досягти успіху.

Експерти також рекомендують обмежити вплив світла як мінімум за годину до сну, наприклад, тримаючись якомога далі від екранів комп’ютера або телефону. Світло блокує вироблення в організмі мелатоніну, гормону, який регулює добовий ритм. І навпаки, як тільки прокинетесь, намагайтеся перебувати у світлому приміщенні, щоб припинити вироблення мелатоніну.

Уникайте стимуляційної діяльності пізно ввечері. Замість фізичних вправ ввечері, спробуйте тренуватися вранці або вдень. Можливо, вам також доведеться перенести час прийняття їжі на більш рінню годину.

Девушка в постели с будильникомПроте, необхідно пам’ятати головне – якщо вам подобається і комфортно бути совою – не потрібно змінювати графік сну. Разом з тим, якщо вам потрібно прокидатися рано вранці і йти на роботу чи заняття – лягати спати далеко за північ не найкращий варіант. Це може призвести до недосипу, що серйозно позначиться на вашому здоров’ї, наприклад, збільшивши ризик високого кров’яного тиску та діабету 2 типу.

У кожного з нас є власні переваги та недоліки. Все більше дослідників приходять до висновку, що нашими звичками до сну керує генетика.

Не зважаючи на те, що ви можете скоригувати власний розпорядок дня якщо вирішите за необхідне, вважається, що чим сильніше ви віддаєте перевагу (за генетикою чи й самостійно) ранку чи вечору, тим важче це буде – і тим незначніші загальні зміни. Один дослідник припустив, що, якщо ви завзятий жайворонок або нічна сова, ви зможете скоригувати свій графік приблизно на одну годину в тому чи іншому напрямку. Тож чи варто мучитися заради такої незначної зміни? Можливо, ні.

Незалежно від того, чи ви лягаєте спати чи тільки прокидаєтесь із заходом сонця, важливо вміти максимізувати власний час.

А на якому боці ви? Жайворонок? Нічна сова? Чи щось середнє між двома?

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (2 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


1 комментарий

  1. Ника:

    З іншого боку, вони намагатимуться впоратися із цим станом, і це може активізувати їхню уяву та креативність. Оскільки поширений стереотип, що ті, хто пізно встає — просто ледачі, багато сов чимдуж намагатимуться переламати себе і стати жайворонками . Не робитимуть цього хіба дуже індивідуалістичні, непокірні особистості.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


1 + 3 =