«Культурний острів. 8-й сезон» у Сумах. Класика. Олександр Олесь

Арт-медіа проект «Культурний острів» було засновано у 2014 році для пропаганди культури і творчого ставлення до життя на Сумщині.

З того часу запрошення стати жителями символічного «Культурного острова» щорічно отримувала сімка яскравих творчих особистостей, з числа наших сучасників, що мають істотний вплив на формування творчої атмосфери Сумського регіону.

У підсумку, за вісім років існування проекту його лауреатами стали люди, плоди талантів і творчої праці яких належать не тільки нинішньому поколінню, а і нашим нащадкам.  Інакше кажучи, на поточний момент «Культурний острів» природним чином перетворився в основу віртуального музею культури Сумщини.

А в музеї обов’язково повинні бути представлені відомі персоналії минулих часів, знамениті уродженці або мешканці нашого краю — художники, музиканти, поети, актори, режисери, імена яких ми пам’ятаємо, цінуємо і шануємо сьогодні.

Виходячи зі сказаного вище, організатори на початку 2021 року з радістю, повагою і всіма належними почестями вирішили запросити на «Острів» «зоряну сімку» класиків.

Oleksandr_Oles

Олександр Олесь

У цьому вельмишановному товаристві нарівні з іншими почесне місце належить поету-символісту та драматургу, уродженцю Білопілля Олександру Олесю.

Для максимально компетентного представлення Олександра Олеся громадськості ми звернулися з низкою питань до голову Сумської Спілки письменників Тамари Герасименко.

— Як пов’язане життя Олександра Олеся з Сумщиною?

— Олександр Олесь (справжнє прізвище — Кандиба (1878-1944) народився 4 грудня 1878 року в м. Білопілля Сумської області. Дитинство і юність теж провів у нашому краї, а саме в місті Крига (тогочасне Білопілля) та в м. Суми (нині будинок по вул. Петропавлівська,83), куди після смерті батька Олесь переїхав із матір’ю та двома сестрами.

— Чому літературознавці зараховують Олександра Олеся до пантеону найбільш знакових поетів України XX століття?

— Біографія Олександра Олеся склалася так, що його літературна постать поєднала Слобожанщину й Гуцульщину, Україну та Чехію. Чи не перший із українських письменників він заговорив про залежність радянських літераторів від партійної комуністичної ідеології. Так, на твори, писані Павлом Тичиною на замовлення партії, Олександр Олесь відгукнувся віршем-докором «І ти продався їм, Тичино…». Вірш О. Олеся «Сміються, плачуть солов’ї…» покладено на музику, і ця пісня стала популярною, народною, улюбленою як на території України, так і в українській діаспорі.

Літературознавці впевнені, що, крім Шевченка, ні до, ні після Олександра Олеся рівних йому по силі поетичного таланту в українській історії не було. Іван Франко порівнював його вірші з музикою, Короленко називав його «українським Гейне». Білопільці сьогодні з гордістю говорять про те, що наша земля подарувала Україні та всьому світові одного з найвидатніших співців краси, кохання, природи.

— Чи існують науковці, які присвятили свої праці творчості поета Олександра Олеся?

—     Так. Це Ю. Шевельов, В. Жадько, В. Петров, М. Нервлі, М. Зеров, О. Лаборєва, Р.Радишевський, Р. Харчук, із сумчан —  Г. Петров, Г. Хвостенко та інші.

— Чи залишилися у Олександра Олеся нащадки, і чи відвідують вони Сумщину?

— Онук Олександра Олеся Олег Кандиба кілька разів приїжджав із Канади, щоб поклонитися землі, де народився і виріс його дідусь, і відвідати музей О.Олеся у Білопіллі.

— Як сьогодні шанують пам’ять видатного земляка в Сумах та області?

— У Білопіллі встановлено пам’ятник поету. З 1998 року у місті працює поки що єдиний в Україні музей Олександра Олеся. Також ім’я славного земляка носить Білопільська центральна районна бібліотека, у приміщенні якої розташовано музей. У Сумах на його честь названо вулицю, на будинку, де проживав О. Олесь, відкрито меморіальну дошку.

Нещодавно в Сумах виділено приміщення для створення музею Олександра Олеся на вулиці Петропавлівській. Впродовж останніх 25 років тут розміщувався один із відділів СБУ.  Тож до Служби безпеки надійшли звернення Сумської організації Національної спілки письменників України та громадської організації «Сумське земляцтво», у яких висловлювалося прохання передати будівлю на вулиці Петропавлівській, 83 до відання Сумської міської ради з метою облаштування літературно-меморіального музею Олександра Олеся.

Петиція про створення музею набрала потрібну кількість голосів і отримала відповідь від міської влади, яка принесла сумчанам приємну новину: будинок Олександра Олеся в Сумах СБУ передасть місту.

— Який вплив має особистість поета Олександра Олеся на сучасне культурне життя Сумщини? Чи є якісь події — фестивалі або публічні читання, присвячені його творчій спадщині?

— Політична незаангажованість, тонкий ліризм та образність, географічна масштабність поезії О. Олеся мають вплив на формування нових літературних постатей нинішньої України. У с. Верхосулка та урочищі Загір Білопільского району щорічно у серпні проводиться Олесеве свято — Всеукраїнський захід, на якому присутні літератори, громадськи діячі, земляки, гості з різних куточків України.

Щороку у грудні у Білопіллі на свято «До Олеся — на гостину!» збираються творчі люди —  всі, хто цінує творчість і особистість Олександра Олеся.

Музиканти пишуть пісні на його вірші, бібліотеки влаштовують тематичні вечори по його творчості. Іншими словами, Олександр Олесь і у наш час є визначною та впливовою літературною постаттю на культурному просторі Сумщини.

Більше про лауреатів 8-го сезону «Культурного острова» читайте у публікації:  У Сумах визначили лауреатів «Культурного острова 2021»

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (3 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


2 + 4 =