2 хвилини фізичних вправ для мозкової перезагрузки

Дослідники зі шведського університету Єнчепінга виявили, що навіть дві хвилини аеробних вправ можуть позитивно вплинути на роботу мозку.

фізичні вправиЯкщо ви почуваєтесь сьогодні трохи мляво, всього дві хвилини фізичних вправ можуть перезавантажити ваш мозок, як показує нове дослідження.

Дослідники зі шведського університету Єнчепінга проаналізували низку з 13 досліджень щодо впливу фізичних вправ на людей у віці 18-35 років, які були проведені вченими між 2009 і 2019 роками.

У своїй статті в журналі Translational Sports Medicine за минулий місяць вони дійшли висновку, що короткі заняття (від двох хвилин до години) аеробними вправами, такими як біг, ходьба чи їзда на велосипеді — покращують функції навчання та пам’яті у молодих дорослих.

Заняття вправами з помірною та високої інтенсивністю, навіть з тривалістю всього у 120 секунд, покращує навчальну пам’ять, планування та вирішення проблем, концентрацію уваги та швидкість мови. При цьому, позитивний ефект від таких вправ триває до двох годин.

Всесвітньо відомі спортивні особистості вже досить давно використовують ці знання для своєї користі, починаючи від гравців у покер, таких як Селіна Лін і закінчуючи Томом Брейді (захисником американського футболу в команді » Tampa Bay Buccaneers» Національної футбольної ліги). Розвиток гнучкості та сили, а також покращення концентрації протягом ігор – ціль, до якої прагнуть всі вони.

Фізичні вправи перед роботою або навчанням

бегущий человек

Дослідники заявили, що існує зв’язок між фізичними вправами та «здатністю до навчання», що свідчить про те, що фізичні вправи перед роботою чи навчанням можуть бути корисними. Втім, вчені також зазначили, що для визначення «оптимальних стратегій вправ» потрібні додаткові дослідження.

Систематичний огляд показує, що аеробні фізичні вправи перед кодуванням (перший етап у процесі зберігання мозком інформації в пам’яті, або фаза обробки інформації) покращують функції навчання та пам’яті у молодих людей, пояснили автори.

Це не перше дослідження, яке демонструє переваги фізичних вправ для покращення самопочуття. Дослідження людей із середнім віком у 66 років, опубліковане в журналі Американської академії неврології у травні, показало, що регулярні фізичні вправи можуть також покращити гостроту мислення та словесні навички старших людей.

Це пов’язано з тим, що збільшення частоти серцевих скорочень за допомогою вправ перекачує в мозок кров, багату киснем, тим самим стимулюючи вивільнення гормонів, що сприяють виробленню нових клітин мозку.

Ще одним фактором, що опосередковує зв’язок між пізнанням та фізичними вправами, є нейротрофіни, які є білками, що сприяють виживанню та функціонуванню нейронів. Було відзначено, що фізичні вправи сприяють виробленню нейротрофінів, що призводить до більшої пластичності мозку, а отже, покращення пам’яті та навчальних здібностей. На додаток до нейротрофінів, фізичні вправи також призводять до збільшення нейромедіаторів у мозку, зокрема серотоніну та норадреналіну, які покращують обробку інформації та відповідають за покращення настрою.

Дослідження, очолювані командою з Колумбійського університету, також виявили, що рівень позитивного впливу фізичних вправ на такі навички мислення, як виконавча функція, збільшується з віком. Виконавча функція — це набір навичок мислення, які ми використовуємо у своєму повсякденному житті. Вона включає нашу здатність регулювати власну поведінку, звертати увагу, організовувати та досягати цілей.

Чи має значення тип тренування? І тип тренування, і спосіб збереження фізичної форми впливають на те, отримаєте ви когнітивні переваги чи ні.

Важливо зосередитись на тій вправі, яку ви виконуєте, якщо ваша мета — максимізувати своє когнітивне здоров’я. Багатокомпонентні заняття, що включають вправи на рівновагу, гнучкість та аеробіку принесуть більше результатів, ніж якщо ви зосередитися лише на одному виді вправ. Наприклад, тай-чі визнано прикладом всеохоплюючої програми занять, яка значно покращує пізнання. Мета-аналіз досліджень тай-чі та когніції виявив, що тай-чі показав більший вплив на когнітивні функції, ніж інші типи фізичних вправ.

тай-чі

Проте, будь-які фізичні вправи матимуть позитивний вплив на мозок. Особливо якщо порівнювати з тими, хто взагалі не займається. Отже, обирайте те, що вам подобається! Ходьба, біг, плавання, піші прогулянки або їзда на велосипеді. Насолоджуйтесь свіжим повітрям. Будьте на природі. І не забувайте скористатися багатьма корисними для здоров’я вправами — як фізичними, так і розумовими.

Висновки про те, що переваги аеробних вправ поширюються як на молодь, так і на людей старшого віку, можуть бути важливими з точки зору охорони здоров’я, підсумувала команда. Ці висновки мають сильні наслідки для громадського здоров’я та дозволяють рекомендувати адекватне, гнучке втручання для когнітивного здоров’я та здоров’я мозку для дорослих будь-якого віку.

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (6 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


8 + 6 =