У Сумах відродилася легендарна студія

 1 жовтня у Сумах розпочала роботу обласна молодіжна студія «Зажинок», історія якої триває ось уже 46 років…

Тамара ГерасименкоМожливим це стало лише тепер, коли на Сумщині просто завирувало активне літературне життя, і, як наслідок, з’явилася численна плеяда  дуже перспективних і талановитих молодих поетів та прозаїків. Тож настав час об’єднати їх під егідою Сумської обласної організації Національної спілки письменників України, відродивши відомий у 70-80-х роках минулого століття доброї слави «Зажинок».

Першим засновником і керівником «Зажинку» в 1970 році став Микола Іванович Гриценко — на той час редактор обласної молодіжної газети «Червоний промінь» — за допомоги кореспондента сумської обласної газети «Ленінська правда» Володимира Затуливітра.

Ось уривок із біографічних спогадів М.І.Гриценка:

«… в молодіжці поставив за мету згуртувати творчу молодь. Разом із Затуливітром придумали назву і створили літстудію «Зажинок». Пригадую, один школяр аж із Вишневого їздив на засідання студії. Правда, із вчителем. Це був майбутній поет  Олександр Вертіль. На літсторінці «Червоного променя» друкували свої твори  Анатолій Гризун , Олександр Педяш Василь Чубур , Олександр Вертіль та багато інших. Огляди поетичної пошти готував  Микола Данько . Часто публікував добірки нових поезій Володимир Затуливітер. Доводилось замовляти для добірки вірш на патріотичну на той час тему. Пам’ятаю, одна з них починалася віршем «Хлопці з Комісарівки».

Далі керівну естафету перебрав на себе професор, академік Академії наук вищої школи України Павло Павлович Охріменко, який об’єднав біля себе талановиту молодь, з числа якої постало багато відомих на Сумщині та за межами регіону імен, як то: Наталка Білоцерківець, Ніна Багата, Анатолій Гризун, Юрій Назаренко, Олександр Вертіль, Григорій Єлишевич, Микола (Семенович) Гриценко, Юрій Царик, Людмила Гудкова (нині відома поетеса Шевченко-Ромен), Тамара Герасименко,  Андрій Поляков, Григорій Хвостенко, Анатолій Стародуб, Лев Скринник, Володимир Поляков, Варвара Солнцева, Леонард Тушинський, Євгеній Миславський, Олена Арбузова, Юрій Плющенко, Ніна Лимар, Ксенія Нікольська, Олександр Сердюченко, Маргарита Москвичова (саме їй ми часто завдячували за ілюстрацію наших творів!).

При тому, що твори літстудійців часто і регулярно друкувалися в газеті «Червоний промінь», під редакцією П.П. Охріменка у харківському видавництві «Прапор» 1985 року вийшов літературний збірник «Зажинок», де опубліковано поезії 14-ти літстудійців.

З передмови П. Охріменка до цього видання: «Радує і наймолодше поповнення літстудії. Ліричністю, душевною чистотою сповнена лірика Ніни Гавриленко, Тетяни Бартош та ряду інших зажинківців».

Улюбленим керівником і наставником студійців після П. Охріменка був Василь Васильович Чубур — наш кумир, наш літературний гуру. Нам дуже пригодилася його м’яка, делікатна манера пояснювати наші огріхи, його величезна ерудованість, педагогічний талант. Ми, колишні літстудійці, вдячні йому і досі…

Часи в колишньому Радянському Союзі ставали все сутужнішими, культурне життя все більше сповільнювало своє дихання. Тож важкі випробування випали на долю керівника літстудії Леоніда Стрельника. В кінці 80-х «Зажинок» перестав працювати.

Але історію «Зажинку» впродовж 30 років, донині, ппоэтическая студия "Зажинок"родовжили самі зажинківці. Вони, навчені, за висловом Ліни Костенко, «носити редактора в собі», бути для себе нещадними критиками, працювали творчо, активно, самозабутньо — і досягли визнання. Багато хто з них стали членами НСПУ, відомими літераторами, керівниками нових сучасних літературних студій (Андрій Поляков, Юрій Назаренко). Так що якоюсь мірою можна сказати, що «Зажинок» не існував лише офіційно. Адже він всі ці роки маячив за нами, студійцями 70-80 років минулого століття, які стали літераторами сучасності…Його присутність серед нас не закінчувалася ніколи.

Тому мені надзвичайно боязно братися за кермо оновленого «Зажинку». Десятиліття його історії додають відповідальністі за нього.
А часи і нині — не найлегші. Хотілося б сподіватися на владну або спонсорську підтримку, на розуміння мистецьких кіл нашого краю, а головне — на значне поповнення літературної студії талановитою молоддю. Двері «Зажинку» відкриті для всіх, хто вже заявив про себе цікавими, оригінальними творами та має свої публікації.

Зв’язатися зі мною можна через мережі Фейсбук, «Однокласники», «вКонтакті», написавши в повідомленні про себе: прізвище, ім’я, де працюєте чи навчаєтесь, у якому населеному пункті проживаєте, де були опубліковані ваші поезії чи прозові твори; 2-3 свої вірші чи уривок з оповідання, повісті тощо. Ласкаво просимо!

Тамара Герасименко

член НСПУ, вихованка «Зажинку» і його новий керівник.

«Фейсбук» https://www.facebook.com/profile.php?id=100009101176907&fref=ts

«вКонтакті» https://vk.com/id319604883

Источник: медиа портал АТС creativpodiya.com

 

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (5 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 + 9 =