У Сумах киянин показує Україну в її історичних вимірах

Днями в сумському художньому музеї відкрилася виставка художника Валерія Олександровича Франчука «Берег життя».

Зараз відвідувачі мають можливість побачити картини з фондів музею та приватних збірок. Виставка присвячена 65-річчю від дня народження київського художника Валерія Олександровича Франчука (нар. 1950 р.Н.) — надзвичайно талановитого митця родом з Хмельниччини, який усі сюжети своїх ліро-епічних полотен підпорядковує єдиній темі — Україна в її історичних вимірах.

Валерій Франчук — Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслужений художник України, лауреат премії імені Василя Стуса. У 1986 році закінчив Київський державний художній інститут (майстерня станкової графіки). З 1990 року — член Національної спілки художників України. З 1983 року проводить активну виставкову роботу як на території України, так і за її межами, що сприяє інтеграції українського мистецтва до світової культури.

Мистецький доробок митця складає більш як 4500 творів живопису, понад 1000 графічних аркушів та понад 100 скульптур. На його рахунку 146 персональних виставок. По тематиці, представленій у мистецькому здобутку художника, твори діляться на відповідні цикли і серії.

art_7194840791202760524_n

Основними з них є «Молюсь за тебе, Україно!», «Розгойдані дзвони пам’яті», «Чорна Биль», «Ода творцю світу», «Мир Вам!» та ін., які висвітлюють як трагічні сторінки життя українців в складних життєвих обставинах (події Чорнобиля, скорботний тридцять третій), так і такі, які піднімають вічні питання людського буття. Це, перш за все, історія козацької доби, дивовижна Шевченкіана, біблійні сюжети, враження від світу української природи.

Творчий контакт Валерія Франчука з музейними співробітниками продовжується вже понад 15 років. В стінах музею організовано дві персональні виставки митця, завдяки яким музейна збірка поповнилась творами художника, стиль яких можна охарактеризувати як реалістичний символізм з особливостями авангардизму.

В представлених на виставці картинах В. Франчук постає у своїх творах як філософ, що глибоко осмислює всю історію України, її минуле і її сучасне. Так, Чорнобильська катастрофа була сприйнята ним як Апокаліпсис, як «кінець світу» («Розгойдані дзвони пам’яті»).

Над циклом, присвяченому жертвам голодоморів 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 рр. в Україні, що звучить реквіємом «безневинно замордованого народу», художник працював понад п’ятнадцять років. Із цього циклу на виставці представлена картина «Стерня».

art_30405606993975_747043636637487594_n

Цілісно і вагомо сприймаються картини із циклу « Пізнання істини». («Небесні гони»). Близькі до цього циклу своїм філософським спрямуванням і картини біблійного змісту («Пошук істини»).

Валерій Франчук створює також і неповторні краєвиди рідного краю («Перегук», «Після зливи» із циклу «Плоди саду людського»).

P1020668

У сучасному українську житті твори В. Франчука — це вклад у зведення величного Храму духовної культури України, адже його полотна несуть в собі величезну енергетику добра, людської гідності і пробуджують у глядачів національну свідомість.

Віставка триватиме до кінця вересня 2015 року

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (1 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


9 + 5 =