Дорослі теж грають ляльками, тільки авторськими

Ляльки протягом тисячоліть є невід’ємним атрибутом людської культури.

Вони не тільки супроводжують людину від колиски до школи, але й далі продовжують активно бути присутніми в дорослому житті.

У принципі лялька була створена для того, щоб з нею тим чи іншим чином контактувати.

Галина Стецкая и кукла-подушка Ризо

Галина Стецька зі своєю авторською лялькою-подушкою по імені Ризо.

У світі величезна кількість різних ляльок. Вони присутні в культурі кожного народу світу. І спочатку за своєю сутністю поділялися на два типи: обрядові та необрядові.

Обрядові ляльки застосовували для проведення різних ритуалів. Їх використовували як талісмани-обереги. Також такі ляльки служили засобом передачі вірувань та культури народу від покоління до покоління.

Ляльки необрядові використовувалися в побуті для ігор та розваг.

Пізнання людиною навколишнього світу, розвиток науки змішує ці типові функції ляльок. Таким чином, сакральне призначення ляльок відходить на другий план. А від так виготовляти їх може кожен бажаючий такими, як він хоче.

Раніше ми писали: Археологами знайдена найдавніша дитяча іграшка Європи (фото)

Технології виготовлення ляльок постійно удосконалюються. Ляльки можна робити вдома з різних підручних матеріалів (тканини, ниток, паперу і таке інше). А є матеріали (дерево, фарфор, пластик …), робота з якими вимагає спеціальних інструментів та обладнання в окремій майстерні. Так поступово природним шляхом з’явився окремий напрямок прикладної творчості — авторська лялька.

Лялькою прийнято вважати предмет (фігурку) у вигляді людини або тварини, зроблених з одного або комбінації декількох матеріалів.

Авторську ляльку найчастіше виготовляють у єдиному екземплярі (або малої партією), вона являє собою плід тривалої копіткої праці.

Лялька може мати портретну схожість з певною людиною. У неї навіть може бути свій набір одягу та мініатюрних аксесуарів.

Шарнірна лялька. Автор Аліна Варянская (м Суми)

Шарнірна лялька. Автор Аліна Варянская (м Суми)

Майстер може зробити її реалістичною або абстрактною, утилітарною або фантастичною — будь-якою, навіть символічною.

Авторська лялька може бути виготовлена як монолітна скульптура і бути цілісною. Або ж мати шарнірні суглоби, завдяки чому їй можна надати практично будь-яку емоційну позу.

Різноманітність ляльок вражає. Втім, найголовніше, що авторська лялька унікальна. І коли вона з’являється в особистому просторі, як частина домашнього затишку, то часто стає не тільки прикрасою інтер’єру, але й емоційним провідником або другом.

Авторська лялька найчастіше призначена для споглядання, але ніхто не сказав, що з нею не можна комунікувати. Можна і потрібно! І це відбувається!

Тільки комунікація буває різною: від споглядання до активних розмов і дій. Є люди, які милуються ними як творами мистецтва. Інші придумують їм ціле життя: ляльки одягаються, ходять в гості і таке інше. Треті влаштовують лялькам фотосесії. Четверті роблять ляльок своїм друзями-психологами та спілкуються з ними. П’яті створюють клуби любителів та поціновувачів ляльок.

Раніше ми писали: Про авторськи кукли-обереги Галини Стецьої

Все це сприяє вирішенню не тільки естетичних, але і психологічних, навіть міжособистісних проблем. Часто, щоб знайти необхідне рішення або вихід із ситуації потрібно просто виговоритися, поглянути на проблему з іншого з боку. І ляльки в цьому допомагають.

У світовій культурі у ляльок — своє місце і своя таємниця. Не випадково Михайло Салтиков-Щедрін стверджував, що з усіх існуючих у світі загадок, таємниця ляльки — найзагадковіша. Без розуміння сутності ляльки неможливо зрозуміти і людину. Вона допомагає зберігати моральний цілісний світ, розвиває фантазію і виховує, формує творче начало, а також лялька здатна в метафоричній, алегоричній формі передавати думки і почуття.

Ірина Козлова (м. Конотоп) та її ляльки-мотанки

Тому створення ляльки завжди визнавалося найтоншим мистецтвом. Майстри-лялькарі з давніх-давен цінувалися в суспільстві, а колекціонери і любителі були готові віддати чималі гроші за те, щоб придбати вподобану ляльку і поповнити свою колекцію.

Присутність авторської ляльки в інтер’єрі стала вже давно гарним тоном та показником вишуканого смаку власників будинку.

Кожна, створена вручну, лялька має свій характер, несе свій емоційний заряд. Ляльки можуть бути мініатюрними або в зріст дорослої людини. Існує величезна кількість технік створення ляльок від простих до складних:

    1. Текстильна лялька (мотанка, лялька-тільда, лялька большеніжка, лялька Горджус, тряпіенс, тиквоголовка, горищна лялька та інші)
    2. В’язана лялька (амігурамі)
    3. Ляльки з капрону
    4. Войлочні ляльки
    5. Ляльки з пап’є-маше
    6. Ляльки з полімерної глини
    7. Порцелянові ляльки
    8. Дерев’яні ляльки

Раніше ми писали: Ірина Козлова. Скіфи, ляльки та вірші

В останні роки сучасне мистецтво авторської ляльки набирає все більшої популярності. У світі проводиться чимало різних конкурсів авторської ляльки. Одним з престижних вважається міжнародний конкурс Golden George в Німеччині.

До цього часу в Україні було всього п’ятеро майстрів, які мали нагороди Golden George: два лялькарі з Одеси і три киянки. У 2018-му представники України отримали ще шість «Джорджів», а 2019 до них додалося ще п’ять. У 2020-му українськи лялькарі отримали 15 нагород у 18-ти можливих категоріях. Це говорить про те, що українських ляльок дуже пошановують у світі.

Ведмідь Postman. Переможець в номінації "Натхнення" конкурсу Golden George. Автор Алла Котляр (М. Одеса)

Ведмідь Postman. Переможець в номінації «Натхнення» конкурсу Golden George. Автор Алла Котляр (М. Одеса)

«Українські майстри не схожі ні на кого. Більшість з них — самоучки. Багато хто починав свій творчий шлях самотужки, без вчителів: десь щось почули, десь подивилися, в якійсь книжечці щось прочитали, щось в інтернеті побачили та переклали з іноземної. І за рахунок інтуїтивного намацування свого шляху, українські майстри виробили свій, неповторний стиль. Вони експериментують з різними матеріалами і техніками та роблять авторську ляльку трішечки екзотичною», — пояснює успіх українських майстрів лялькар Алла Котляр з Одеси, яка стала переможцем Golden George другий рік поспіль.

В Україні більш активно лялькова справа розвивається у Києві, Харкові та Одесі. Але і в Сумах є прекрасні майстри лялькових справ:

— члени Сумської організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України: Ірина Дмитренко, Надія Гордієнко, Надія Гуділко, Ольга Гулей, Тетяна Суркова, Світлана Огнєва;

— відомі майстри ляльок: Катерина Луцик, Ніна Негреба, Олена Ракітіна, Світлана Грибан,  Світлани Білевич, Галина Стецька, Галина Семенчук, Тетяна Сумцова та інші.

Роботи багатьох з них як візитівки Сум та України, є в у більшості країн Європи, в Канаді та США (в приватних колекціях та в музеях етнографії).

Раніше ми писали: Американка кинула нареченого заради 16 іграшок

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (оценок ещё нет)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 + 4 =