У Сумах поставили виставу у жанрі класичного абсурду

Незважаючи на екстремально жорсткі умови, в яких опинилися культурні заклади світу у зв’язку з пандемією, у сумському обласному академічному театрі драми та музичної комедії ім. М.С.Щепкіна відбуваються прем’єри нових вистав.

Однією з них стала  вистава «Що трапилося у зоопарку», поставлена режисером Романом Козаком у творчому партнерстві з актором Юрієм Онопрійко за однойменною п’єсою американського драматурга Едварда Олбі. П’єса була написана у 1958 році і сьогодні вважається однієї з класичних у жанрі абсурду. Цікавинки та родзинки спектаклю

Вистава складається з однієї дії. Грається на малій сцені театру. У ній задіяні два актори – вже названі вище Роман Козак (Пітер) і Юрій Онопрійко (Джеррі).

Побудована вона так, що події на сцені можна розглядати одночасно і як діалог двох  чоловіків, які випадково зустрілися в парку, і як внутрішній діалог однієї людини.

У спектаклі багато «смачних» режисерських знахідок і феєричної акторської гри. На наш  суб’єктивний погляд, це одна з кращих робіт Романа Козака у якості актора. Та й режисера теж.

Крім драматичного конфлікту героїв, на сцені зійшлися дві непересічні людські особистості, два харизматичні актори, які зуміли втримати динамічну рівновагу і дійсно виглядають дуетом, у якому кожен час від часу виступає солістом.

Лаконічне і навіть скупе оформлення сцени, та одяг героїв у всіх деталях аж до кольору шкарпеток не тільки виглядають органічно, але й у кожному, практично, моменті працюють на результат разом з акторами.

Окрім суто театральної гри, відзначимо текст самої п’єси де є чимало філософії і актуальних нині думок. Як, наприклад, у цих словах Джеррі:

«…Я зрозумів, що доброта і жорстокість, самі по собі і окремо одне від іншого, ні до чого не приводять; і я зрозумів, що в поєднанні, одночасно вони вчать відчувати. Але який від цього толк? Ми з псом прийшли до компромісу, до свого роду угоди. Ми один одного не любимо, але і не ображаємо, тому що не намагаємося зрозуміти…»

Щодо змісту, то його, безумовно, краще сприймати, відвідавши самому виставу. Скажемо тільки що один з героїв – це майже успішна людина, у якої все ніби і склалося, але трохи не зовсім так, як мріялося. А другий персонаж — типовий невдаха, який все шукає себе і тому ніяк нічого не може досягти у загальноприйнятому розумінні слова «досягнення». І при цьому саме«невдаха» виглядає більш впевненим і реалізованим.

Суми. Вистава «Що трапилось у зоопарку»Театр в умовах карантину

За словам директора театру Миколи Юдіна, через карантин у театрі обмежили кількість відвідувачів. У великій залі, що розрахована на 951 місце зараз розміщується лише 150 глядачів. А на малій сцені – не більше 30 замість 100 у період нормальної роботи.

Але спектаклі не відміняються, тому що навіть у непрості часи театр і глядачі життєво необхідні один одному.

Прем’єрний показ вистави «Що трапилося у зоопарку» відбудеться 26 червня о 18.30.

Джерело: медиа портал АТС creativpodiya.com

Фото: Лариса Ільченко

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (1 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


2 + 5 =