У Запоріжжя знову злетілися «сонячні зайчики»

У віртуальному просторі, центром якого стало Запоріжжя, з 22 по 24 жовтня відбувся XIII Всеукраїнський відкритий дитячо-юнацький фестиваль-майстерня авторської пісні «Сонячний зайчик».

На теренах України це єдиний фестиваль, який має формат творчої майстерні. І хоча у підсумку найбільш підготовлені «зайці», тобто юні барди і поети, отримують нагороди та звання лауреатів і призерів, головна мета та сутність фестивалю — навчання.

Творчі майстерні

Творча майстерня – це місце, де юні таланти демонструють свої художні спроби – авторські пісні, вірші або виконавські роботи. Кожну майстерню веде керівник, який є професіоналом у своїй сфері. Його завдання – в процесі неформального спілкування допомогти учням зробити їхні творчі доробки більш довершеними, а також навчити акторській майстерності та іншими артистичним секретам, які допомагають краще доносити твори до глядачів та слухачів.

Лекції

Корисною формою навчання є тематичні лекції. Протягом XIII фестивалю відбулося декілька цікавих як для дорослих, так і для дітей лекцій:«Як працюють поезія та пісня» (ведучій — доктор філософських наук Олександр Філоненко), «Нотна грамота на гітарі без сліз» (член президії гітаристів України виконавець-віртуоз Борис Бельский) та «Моновистава. Шлях від задуму до втілення» (актор театру та кіно, член Національної Спілки театральних діячів України Петро Миронов)

Інші заходи

Серед подій фестивалю, які особливо вразили и запам’яталися, варто першими назвати тренінг актора, засновника Луцького незалежного театру Павла Порицького «Природа українського в сучасному дитячому виконавському мистецтві» та особливо — емоційний концерт, точніше, літературно-музичну композицію «Є пророки в своїй Вітчизні». Її разом підготували дорослі та юні учасники фестивалю під керівництвом Миколи Чернявського — автора-виконавця та одного з енциклопедистів жанру авторської пісні.

Атмосфера

Хоча три фестивальні дні були по вінця заповнені різноманітними подіями, серед яких одна була цікавіше за іншу, та головною рисою і родзинкою фестивалю вже вкотре стала дивовижна атмосфера щирої взаємної поваги та душевного тепла. Саме завдяки їй «Сонячний зайчик», другий рік поспіль проходячи в он-лайн форматі, залишає відчуття реального живого спілкування. У фестивалі взяли участь представники 11 областей та 15 міст України – від Слов’янську до Львова та навіть одна представниця далекої Австралії та майстер-викладач з Німеччини. І кожного дня, кожної миті, при кожному контакті тут панувала атмосфера абсолютного взаєморозуміння і підтримки.

Наприкінці фестивалю, під час традиційного кола прощання, коли усі учасники ділилися своїми враженнями, один з закордонних педагогів влучно сказав, що його приємно вразила і зачарувала дивовижна багатомовність події, коли учасники абсолютно легко переходили з однієї мови на іншу і не тільки у філологічному сенсі, а й в смислі класичного та модернового, загальнокультурного та субкультурного.

Організація

Мозковим центром фестивалю є його художній керівник та автор ідеї Олена Алексєєва. Очільник технічної служби – Жан Сєлєзєнєв. У зв’язку з цим варто відмітити важливість бездоганності саме технічної організації події.  Завдяки їй і склалося враження реального живого спілкування.

Цьому у величезній міри посприяла робота модераторів, запрошених з числа вже порівняно дорослих учасників попередніх фестивалів: Дар’ї Суровикіної, Валерії Калашник, Марії Мар’янович, Євгенії Ткачук, Поліни Москаленко, Кирила Алексєєва, Олександра Покровського та Максима Кабаненко. Вони спрацювали на відмінно – злагоджено і компетентно. Також важливо відмітити Харківський інтернет-клуб «Співаємо разом» та особисто подякувати Олегу Риженко за можливість безлімітного і безкоштовного використання під час проведення фестивалю сервісної платформи Zoom.

І хоча з одного боку усім не вистачало не чим незамінних радощів живого спілкування, та з іншого, он-лайн формат і професійність технічної підтримки зробили можливою активну участь у події людей з різних країн і навіть континентів.

В офіційному прес-релізі серед організаторів та партнерів фестивалю «Сонячний  зайчик» також зазначені:

Державний Центр позашкільної освіти МОН України

Позашкільний навчальний заклад «Міський Палац дитячої та юнацької творчості»

Театр поетичної пісні під керівництвом О.Алексєєвої

Дніпропетровське Міжобласне відділення Національної Спілки театральних діячів  України

Запорізький Центр авторської пісні

Компанія «Прогрес»

Джерело: медиа портал АТС creativpodiya.com

Автор фото: Галина Лук’янова

 

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (3 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


7 + 7 =