У Сумах представляють героїнь арт-проєкту про чарівних сумчанок

На початку вересня у обласному центрі вже вшосте відбудеться презентація героїнь арт-медіа проєкту «Три пелюстки жіночності».

Проект  приурочено до Дня міста Суми і присвячено чарівним сумчанкам, у житті яких гармонійно сплелися три важливі складові жіночності: соціальна реалізація, материнство і та жіноча енергетика яка разом і на рівних з чоловічою складає гармонію Всесвіту.

В цій публікації розповідь про одну з героїнь 2021 року дизайнера модного одягу та засновницю бренду Lara Kim  Ларису Кохану.

Лариса Кохана

Лариса Кохана

Лариса Кохана народилася у Сумах. З дитинства захоплювалася шиттям  і тому логічним став вступ до факультету мистецтв СДПУ ім.А.С.Макаренка. Там її викладачами між інших були такі знані сумські митці як Ігор Швачунов та Юрій Садовский. Але головною людиною, яка відкрила перед Ларисою  Кім (тоді вона ще носила дівоче прізвище) світ високої моди стала керівниця широко відомого проекту «дизайн-студія «ART’elь moda» Лариса Ванєєва, яка в той час теж співпрацювала з  університетом.

Саме за ініціативи Лариси Ванєвої у 2012 році дипломна робота Лариси Коханої колекція дизайнерського одягу під назвою «Fairy tail of swahili» вперше потрапила на міжнародний конкурс театрів моди «Печерські каштани», де  здобула визнання спеціалістів і завоювала почесне призове місце. Далі у співпраці з «ART’elь moda» народилося ще багато тематичних колекцій, які були з успіхом представлені і отримали схвальні відгуки і нагороди не тільки у Сумах і Києві, але й на престижних модних показах у Парижі, Барселоні, Мілані та інших містах Європи.

Творчий союз з «ART’elь moda», яка є по суті театром високої моди, не тільки стимулює політ творчої фантазії авторки колекцій і торує шляхи до різноманітних джерел естетичних засобів її втілення, але стає також мотивацією для пошуку сучасних ідейних наповнень. Краса — велика сила і коли показ моделей одягу одночасно перетворюється на філософську виставу, це справляє враження події найвищого ґатунку.

Саме такими естетично-філософсько-ліричними і піднесеними є авторські колекції Лариси Коханої. Зокрема, «Вільний птах» — за мотивами сакральних узорів тканих кролевецьких рушників. Ця колекція з великим успіхом була презентована на етно-фестивалі Олега Скрипки «Країна мрій», що проходив у Києві на Співочому полі. А ще «Різдвяний янгол» — тремкий і вишуканий витвір дизайнерської фантазії, якому з радісним подивом аплодували у Мілані. А також присвячення творчості Тарас Шевченка «Садок вишневий коло хати», та наповнена турботою планетарного масштабу екологічна«Stop, Think, Save!»: «Зупинись, подумай, збережи!». В них присутні не тільки креатив, але й інтелект та база глибоких знань, які дозволяють матеріалізувати  фантазійні образи у реальні моделі та аксесуари.

Паралельно з творчістю на теренах високої моди Лариса Кохана зі студентських років займається і земними  справами, одягаючи у вишуканні вбрання звичайних, не модельних жінок.  Саме цій меті послуговується заснована нею фешн-рум Lara Kim, де вона разом з замовницями придумає, а потім з колегами створює ексклюзивні наряди для свят, ділових зустрічей та інших важливих жіночих справ.

Постійний учасник Київського дитячого тижня моди (UKFW)

Матусі  і дружині допомагає і усіляко її підтримує родина. Хоча у чоловіка купа справ з власним бізнесом, а донька Мілана більше  цікавиться спортом, ніж шиттям. Але час відпочинку вони зазвичай проводять разом у мандрах та спілкуванні з природою. До речі, по словам Лариси Коханої, саме природа і особливо сільські ландшафти раннього дитинства виступають головними  натхненниками і невичерпним колодязем образів та метафор, на яких, зокрема, будується поетика таких її концептуальних колекцій, як «Вільний птах» та «Садок вишневий коло хати».

Але надихає не тільки природа, а й книжки, музика, архітектура, взагалі міські краєвиди – тобто все, через що являє себе краса і життєва сила нашого світу. Тому у творчому доробку Лариси Кохано є і  гламурні (у кращому розумінні цього слова ) колекції і урбаністичні, і  такі, що мають на меті звернути увагу людства на планетарні проблеми,  вирішення яких є нагальним для кожного з нас.

Доля Лариси Коханої наразі складається так, що її  безумовна обдарованість співпадає з її особистими інтересами та щасливими зустрічами з людьми, які внесли і вносять важливий внесок у розвиток її творчого та особистого космосу. Вона молода людина, але вже багато встигла і досягла завдячуючи  власній працьовитості і вищеназваним вдалим збігам обставин, які допомагають реалізації її таланту. Тож нам залишається побажати їй і надалі злітати все вище, все ширше розкриваючи свої одночасно тендітні і сильні крила і дарувати світу  красу — високу, чисту, небайдужу і таку потрібну кожному з нас.

P.S. Шоу-презентація «Три пелюстки жіночності 2021» (социально-художественный проект «Три лепестка женственности 2021») відбудеться 3 вересня в арт-просторі «Єврейський дворик»,
що розташований за адресою: вулиця Кооперативна, 17. 

Початок о 18.00.

Вхід вільний.

Читайте про героїнь проєкту «Три пелюстки жіночності» сезонів 2016-2021 тут.

Фото: Марина Селегень

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (10 голос, оценка: 4,30 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


1 + 1 =