У Сумах представили новий проект Театру моди «ART’elь moda»

6 лютого в Арт-просторі на Театральній відбулася презентація art-fashion проекту «СОНЦЯ».

На подію зібралися митці міста Суми, друзі дизайн-студії «ART’elь moda» та шанувальники творчості колективу.

Українське сонце зійшло.
Хай яскраво світить воно.
Дорого заплачено…
Українське сонце зійшло.

Це ті перші слова, які почули гості на презентації та ті, що супроводжують колекцію у інтернет-просторі – вони з пісні «KOZAK SYSTAM».
І в них надія і присвята тім, хто на «нулі».

Мені здається, що практично кожен сумчанин (та й не тільки сумчанин) знає, що «ART’elь moda» — це безумовний бренд і гордість нашого міста. Події, що організовані керівником колективу Ларисою Ванєєвою, завжди проходять на 12 балів і обов’язково залишаються теплим спогадом у душі. А їх за чверть століття роботи (саме таку дату відзначить дизайн-студія цього року) було багато. Кожного разу створювалися колекції (зазвичай не одна за рік) і презентувалися не тільки у Сумах, а й на всеукраїнських конкурсах у Києві і навіть закордоном.

Колекція "Сонця" дизайн-студії «ART’elь moda»,

Колекція «Сонця» дизайн-студії «ART’elь moda»,

Раніше ми писали: Сумська дизайн-студія «ART’еlь moda» підкорює світ

Презентація проекту «СОНЦЯ» стала винятком за своїм форматом. Втім, вона наділена всіма унікальними складовими, до яких ми звикли, коли мова заходить про народний колектив «ART’elь moda».

Формат

Свої події  «ART’еlь moda» завжди організовує з розмахом, у вигляді театралізованого шоу. Однак сьогодні перед нами постав так би мовити мікропроект. Але сил, старань та енергії у нього вкладено як у будь-яку іншу подію театру моди Лариси Ванєєвої.

Проект «СОНЦЯ» – це об’єднання унікальної колекція одягу від «ART’еlь moda» та авторського погляду фотохудожника Олександра Миколенка.

Фірмова родзинка

Вже багато років Лариса Ванєєва говорить про те, що саме колаборація творчих особистостей і колективів здатна акумулювати неймовірну творчу енергію. Вона запалює всіх і кожного, хто опиняється в полі її впливу. І в підсумку виходить філігранна феєрія. У проекті «СОНЦЯ» ми буквально відчуваємо цю синергію, де фантазія сплітається з чіткою, злагодженою і вивіреною, буквально до міліметра, роботою та тонким відчуттям гармонії. І це стосується як самої колекції, так і фотопроекту, і показу.

Колекція "Сонця" дизайн-студії «ART’elь moda», Керівник «ART’elь moda» - Лариса Ванєєва. Автор колекції "СОНЦЯ" - художниця Анна Гаранжа

Керівник народного колективу «ART’elь moda» — Лариса Ванєєва. Автор колекції «СОНЦЯ» — художниця Анна Гаранжа

Історія створення унікальної колекції одягу «СОНЦЯ» 

Колекція з’явилася на світ ще у 2021 році і вперше презентувалася саме тими дівчатами та хлопцями, які її «відшивали» (в «ART’еlь moda» це обов’язковий етап – вихованці старших груп, звісно ж під керівництвом викладачів, самі шиють моделі для показу). Того ж року олекція отримала Гран-прі на регіональному конкурсі «Зоряний шлях». Сьогодні ж її демонструвало глядачам наступне покоління студійців (саме їх зафіксували світлини Олександра Миколенка).

А починалося все у 2005 -му (тоді ми ще не знали що буде коронавірус, а потім і війна на теренах України). У той рік відбулася прем’єра мюзиклу «Сорочинський ярмарок». Саме вона спонукала автора колекції Анну Гаранжу зробити кілька ескізів дівочих образів у сучасному етностильовому одязі. А коли Лариса Ванєєва побачила ці малюнки, то одразу промовила «Це ж колекція! Не треба зволікати. Необхідно робити!».

Нажаль все відклалося на довгі рокі. Чому? Адже ідея є, ескізи є. Що ще треба?

Справа в тому, що колекція мала художню цінність завдяки особливому колориту малюнків тканин. Саме композиція з малюнків (в ескізах їх 25), в основі яких був закладений прадавній символ слов’ян — спіраль, як відображення сонця та вічного оновлення життя, поєднання тонкого мережива дуг та геометричних орнаментів робило ці костюми цікавою авторською роботою — фешн-колекцію.

Але в 2005 році створити тканини за авторськими малюнками в Україні було неможливо. І лише в 2018 році, коли в Україні почали відкриватися невеличкі підприємства, які створювали ось такі ексклюзивни дизайнерські замовлення, Лариса Ванєєва розкрила свою чарівну папочку з малюнками, та сказала: ось, час настав. Однак створити колекцію тканин було найскладнішим етапом в роботі. Бо це особлива та недешева технологія, яку вирішили освоїти самотужки: художниця, Анна Гаранжа створила 17 картин в форматі А3 вручну, а графічний дизайнер Ірина Сидоренко відпрацювала ці малюнки в jpg — формат, скоректувала все це за нормами печаті на півтораметрових полотнах тканин, і тількі тоді одеська фабрика дала згоду на співпрацю зі студією.

Багато тканини замовити не вдалося (лише по кілька метрів). І далі Анна Гаранжа та Ольга Макаренко чаклували над індивідуальною машинною вишивкою окремих деталей костюмів. До такого набору тканин потрібен був спеціальний трикотаж. З його виготовленням прийшло на допомогу сумське ательє «Золоте руно».

Потім також виникло питання з квітковими вінками, які прикрашають голови моделей. Ідею з банальними штучними квітами відкинули одразу. Бачилося щось легке та прозоре, як невагоме скло (але такого в природі не існує). У підсумку знайшли тих, хто за незвичною технологією зробив квіткові пелюстки, а у студії їх уже збирали в квіти, а з квітів — вінки.

Виставка "Сонця" дизайн-студії «ART’elь moda», Фотограф Олександр Миколенко

Фрагмент фотовиставки пректу «Сонця»

Далі настали COVIDні роки і колекція «відшивалася» 2 роки. Її було показано кілька разів, а потім – війна розкидала студійців по світу. А з ними роз’їхалися в різні країни і моделі одягу. Довелося збирати все по крихтах. Нажаль одне вбрання так і не повернулося до Сум. І зараз в колекції – 8 жіночих костюмів та 2 чоловічих.

Фотопроект 

Олександр Миколенко та дизайн-студія «ART’elь moda» співпрацюють вже багато років. Цього разу шукали локацію для зйомки таку, щоб були плоскі гори і  надихаючий захід сонця. Творчі сумчани сказали б: «Це ж Могриця!». Але не кожні батьки відпустять свою дитину в таке неспокійне місце. І знайшли іншу локацію. Працювати фотографу з природним світилом, та ще й коли час зйомки обмежений — непросто. Але хто сказав, що буде легко? Для професіоналів немає нічого неможливого. «Тож фото вийшли майже самостійною історією, — розповіла Лариса Ванєєва, — до того, в інтернеті вони набрали рекордну кількість переглядів та вподобайок — понад 7 тисяч тільки в групі. Це і стало крапкою в завершені роботи над проектом та початком створення виставки та презентації».

Виставка 

Білий хол арт-простору послужив чудовим тлом для фотовиставки. Однак на стінах не лише світлини. У лаконічних елегантних рамках розмістилися фрагменти тканин, використаних у колекції, і окремо на манекені навіть частина одного з костюмів.

Проект «СОНЦЯ» буде сяяти до 25 лютого 2024 року в Арт-просторі на Театральній  (Покровська площа, 5).

Фото з архіву дизайн-студії «ART’elь moda»

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (5 голос, оценка: 4,80 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 + 7 =