У Сумах відбувся модний показ, присвячений проблемам екології

В суботу 19 червня у селищі Сад Сумського району відбулося еко-фешн шоу «Планета у нас одна. Росточок».

Придумали його, організували і втілили майстри та вихованці  дизайн-студії «ART’elь moda» під керівництвом Лариси Ванєєвої.

Щорічно дизайн-студія «ART’elь moda» презентує свої нові творчі доробки мешканцям рідного міста Суми у циклі авторських фешн-шоу, об’єднаних загальною назвою «Н0страмодус». Завжди це не тільки свято краси, а ще і розмова з глядачами на теми, які є важливими для кожного з нас. Так відбулося і цього року.

колекція «Срібні роси» дизайн-студії «ART’elь moda»

колекція «Срібні роси» дизайн-студії «ART’elь moda»

Ідея

Екологічна тема, бажаємо ми того, чи ні, торкається кожного з нас. Тому не дивно що і світова мода звертає увагу на проблему дбайливого ставлення до довкілля.
Світові бренди Armani та Versace відмовляються від використання натурального хутра та переходять на натуральні тканини, які швидко розкладаються після утилізації. Gucci інвестують в екостартапи. Prada збираються запустити нейлонові торбинки з перероблених матеріалів та з 2021 року повністю перейти на більш екологічну альтернативу, a Burberry припинили знищувати нерозпродану продукцію.
Не відстає й мас-маркет. Хоча саме «швидка» мода виявилася головним злом для екології, великі бренди намагаються виправити завдану природі шкоду.
У Н&М, Zara та Mango е лінії, у яких використовуються перероблені матеріали. Вони запускають цілі кампанії, пов’язані з усвідомленим споживанням та відповідальним ставленням до речей: збирають одяг на переробку, використовують екологічні матеріали та застосовують у магазинах свою багаторазову торбинку. Також Н&М вирішив вказувати постачальників на всіх своїх виробах, щоб допомогти покупцям прийняти більш виважене рішення щодо покупок.
«На тлі усіх цих подій проект «Планета у нас одна. Росточок» — внесок дизайн-студії «ART’elь moda» у виховання нової генерації людей, які усвідомлено відносяться до життя на планеті. У своїх нових роботах ми намагалися розкрити різні аспекти екологічної теми», – розповідає керівник студії: методист Сумського ОЦПО та РТМ — Лариса Ванєєва.

Локація

Не випадковим був вибір локації для представлення проекту в цьому році. Адже колекції присвячені екологічній тематиці, тому і представляти їх краще на свіжому повітрі у відповідному інтер’єрі. Показ відбувся на обійсті Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України серед скошених та зібраних у рулони рослин. Це було незвичайно, доречно та символічно.

Колекції

Спеціально для презентації еко-фешн шоу дизайн-студією «ART’elь moda» було підготовлено 7 колекцій і 5 з них — прем’єрні.
Відкрили показ прем’єрною колекцією «Діти моря: SOS!». Вона привертає увагу до проблеми забруднення морів та океанів, загибелі їх флори та фауни. Представили її молодша та середня групи.
Автор колекції та аксесуарів — Наталія Бовдуй. Пошиття — Юлія Гуоатенко. Реквізит — Наталья Іщук, Юлія Саніна.

колекція «Росточок» дизайн-студії «ART’elь moda»

колекція «Росточок» дизайн-студії «ART’elь moda»

Наступна колекція «Росточок» — це теж прем’єра. Її автори роблять акцент на важливості використання якісного одягу з натуральних тканин: особливо коноплі та льону, які забезпечують людське фізичне здоров’я, а після використання легко розкладаються.
Моделями виступили вихованці молодшої групи. Автор колекції та декорування моделей — Марина Шаповаленко. Взуття з коноплі — Олег Земнухов. Пошиття — Тетяна Мурай. Лариса Кохана. Аксесуари з еколози — Оксана Коваль.
Саме цю колекцію дизайн-студія «ART’elь moda» присвячує відомій вченій та селекціонерці Лідії Михайлівні Горшковій, а в її особі — всім українським вченим, які зробили вагомий внесок в українську та світову аграрну науку.

Науково–ліричний відступ, або Ненаркотична конопля

Лідія Горшкова разом з колегами ще у 1980-ті зробили відкриття світового рівня — селекціонували безнаркотичне насіння коноплі. Це дозволило повернути коноплю, як дуже важливу сільськогосподарську культуру, в агросектор світової економіки. Багато країн з року в рік нарощують виробництво продукції з коноплі та розширюють площі під посіви цієї чудової промислової культури. На перших позиціях: Китай, Канада, Корея та Франція. Але в Україні ці процеси йдуть дуже повільно, хоча для нашої країни, яка має чудові природні умови для вирощування коноплі та тисячолітні традиції, вона мала б стати стратегічна культурою. Адже конопля — це здорова і збалансована їжа, цінне волокно, будівельні матеріали, паливо, медична і парфумована продукція та інше.

І знову фешен

Ще одна прем’єра – колекція «Перевтілення. Пригоди батьківської сорочки» — експерименти юних моделей-дизайнерів зі створення модних і стильних речей з застарілих чоловічих сорочок.
Цікаві роботи представили моделі середньої групи дизайн-студії. Пошиття виконали вихованці студії, керівник — Наталія Бовдуй.

Наступна колекція показу «Streetstyle — 2021». Прем’єрна колекція модних суконь від моделей-тинейджерів звертає увагу глядача на екологічність використаних матеріалів, в даному випадку це бавовна.
Втілили творчій задум в життя вихованці студії, керівник — Наталія Бовдуй. Авторські прикраси з натуральної деревини — Алла Борьба.

А ось вже малюки з молодшої групи у сукнях з колекції «Веселі садівниці» заквітчували Землю. Автор колекції — Інна Афанащенко.

Юні дівчатка-підлітки у ніжних сукнях колекції «Срібні роси», прикрашених ажурним малюнком у вигляді дерева життя, розповідали своїм показом про можливість оновлення та відродження людства. Автор колекції — Марина Шаповаленко.

колекція «Stop, Think, Save!»:

колекція «Stop, Think, Save!» дизайн-студії «ART’elь moda»

Кульмінацією програми стала прем’єрна колекція «Stop, Think, Save!»: «Зупинись, подумай, збережи!», яка наповнена глибоким філософським змістом. Тут кожна модель висловлює біль і стогін планети, яку пожирає байдужість людей. Вони нещадно знищують її надра, воду і саме повітря, яким вони дихають.
Автор колекції та прикраси — Лариса Кохана. Авторська кераміка — Катя Геза. Пошиття — старша група студії, керівники — Лариса Ванєєва, Людмила Лабазанова, Тетяна Мурай, Тетяна Жукова.

Враження

У підсумку вийшов захоплюючий спектакль зі своїми ведучими та акторами, музичним і хореографічним супроводом та небуденною сценографією. Присутні побачили справжній театр моди, що об’єднує мистецтво створення модельного одягу з дефіле. Важливо підкреслити, що у більшості своїй юні учасники події не тільки демонстрували моделі, а ще й брали участь у їх пошитті та моделюванні. А ще у «ART’elь modа», тих, хто прагне проявити себе в світі моди і дизайну, навчають декоративно-прикладної творчості, стилістиці моди, основам макіяжу і світському етикету.

Червоною ниткою пронизує все дійство ідея збереження і відродження життя. Немає сумнівів, що як учасники, так і глядачі, відчуваються себе причетними до майбутнього нашої планети.

Раніше ми писали: Сумская дизайн-студия «ART’elь moda» покоряет мир

Браво «ART’elь modа»! Браво за 21 рік творчості, натхнення, прагнення змінювати світ своїми намірами, діями та десятками авторських колекцій, сотнями неповторних костюмів!

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (4 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 + 9 =