У Сумах у «Саду стежинок, що сходяться» звучали українські пісні

У п’ятницю  9 липня  у «Саду стежинок, що сходяться» Ірини Проценко відбулася творча зустріч  з ансамблем пісні «Сяйво».

Своїми враженнями про те, як «Сяйво» українських пісень наповнювало «Сад…» з нами поділилася Ольга Кирина.

ансамбль пісні "Сяйво"

Ансамбль пісні «Сяйво». Віступ у «Саду стежинок, що сходяться Ірини Прценко»

Коли я починала писати  цей невеличкий відгук про концерт за участю ансамблю пісні «Сяйво», організований у «Саду..», я навіть не думала яку мову обрати. Під впливом і в захваті від концерту – тільки українська!

У творчому доробку ансамблю пісні «Сяйво» понад 30 пісень, в тому числі і російські, бо для цього колективу не існує вибору репертуару, з точки зору, «наше та їхнє». Людей, які співають у колективі, об´єднує тільки любов до пісні та поклик душі.

З моменту заснування колективу при Палаці культури «СМНВО ім.Фрунзе», 15 вересня 2010г, декілька разів змінювався склад ансамблю.

Зовсім невеличкий проміжок часу у складі ансамблю  виступала Заслужений працівник культури України Тетяна Фінашко. З 2013 року, після скорочення керівника ансамблю Миколи Чалого, змінився статут — колектив «вирушив в вільне плавання». Були складнощі з приміщенням, учасниками колективу. Приходили до колективу нові люди, але йшли собі з різних причин – як каже Наталія Родана — «не приросли», а «Сяйво» продовжувало жити, сяяти, набувати майстерності!

Здавалося, звичайний колектив, але те, що ми побачили і почули в «Саду» – неймовірно! Емоції не можна передати на папері. Це професійні виконавці, самобутні, не повторні!  Контакт з глядачами та енергетика– шалені! Ти вже не думаєш де ти знаходишся – ти весь в тих піснях. Тремтить і сумує душа від ліричних — «Мамо», «Чом ти не прийшов», «Стояла в лісі береза», підхоплюєшся в танці  під «Смереку», «Марусю», «Ой, мамо, люблю Гриця». Співають, мабуть, навіть ті, хто не вміє! Несподіваний та приємний подив всіх присутніх викликала пісня – віншування «Хто родився…», всіх згадали та шанували за місяцем народження! Голоси зачаровують! Наприкінці концерту під «Чарку на посошок» «Сад…» перетворюється на суцільний танцювальний майданчик!

Ансамбль пісні «Сяйво» знають і люблять в Сумській області та за її межами.

Я гадаю, що подібні емоції та захват викликали і викликають виступи цього самобутнього колективу на концертах в Києві, Бердичеві, Харкові, Полтаві, рідній Сумщині — фестивалі народної пісні, «Калнишева рада», Сорочинський ярмарок, Кролевецькі рушники. Нещодавно колектив брав участь в Творчому Звітному концерті міста, як представники «СМНВО- Інжиніринг».

Співали на одній сцені з Наталею Май, Валентином Куба, Катею Бужинською, колективом Кварталу-95, Людмилою Ніколаєвою, ансамблем «Русская душа»…

Восени 2016 року, за власним бажанням колективу та за підтримки керівництва (полковника Валерія Ісмаілова) 27-ї реактивної артилерійської бригади імені кошового отамана Петра Калнишевського м. Суми, ансамбль «Сяйво» поїхав в зону АТО. Співали нашим захисникам в м.Старобільську та м.Святогорську, приймали участь в нагородженні кращих вояків відзнаками різних рівнів. «Як радо та тепло приймали українську пісню та наш колектив хлопці-воїни – дякувати не передякувати» — згадує Лілія Чала.

На жаль колектив, як-то кажуть, не приписаний до жодного культурного закладу, він існує самостійно. Окрім поклику душі, складна та віддана праця ансамблю пісні, подібного рівня, потребує більш дієвої підтримки.

Вечір української пісні став відкриттям для багатьох гостей «Саду»! Майстерне виконання та музичний супровід звукооператора Олександра Гусака, яскраві костюми, організація концерту – все на професійному рівні! Велика подяка Миколі та Лілії Чалим, Наталії Родані, Андрію Бур´яну! Ми знов чекаємо зустрічі з вами!

Українськи пісні не вперше звучать у » Саду…», докладніше про зустріч з фольклорним ансамблем «Серпанок» у матерілі: У саду лiто зустріли з «Серпанком»

Час плине  швидко… Концерт закінчився — оплески, вітання, обмін враженнями. Та не вщухає в серці радість спілкування і гордість за не байдужих, творчих людей, так люблячих свою землю та її культуру!

Фото: Ірина Проценко

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (6 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 + 1 =