Сумчани колядували на наймасштабнішому фестивалі “Вертеп-фест 2020”

На Всеукраїнському фестивалі вертепів “Вертеп-фест 2020” серед 52 колективів, що з’їхалися з різних куточків України, яскравою родзинкою став справжній ляльковий вертеп “Теракот” з Тростянця.

А. Полуянов м. Тростянец. Вертеп У Харкові вже вчетверте відлунав Всеукраїнській фестиваль вертепів “Вертеп-фест 2020”. 11 та 12 січня до традиційної вертепної ходи приєдналося багато пересічних харків’ян та мешканці Лисичанську, які приїхали, щоб пройти разом з усіма в колоні. Всього в ній головною вулицею міста йшло понад 1 500 осіб.

Міжнародну акцію «Нова радість стала» цього року підтримало 56 міст України, Нідерландів, Польщі і Естонії. Фінальний захід Фестивалю — фольклорна вечірка “Етновечорниці” — зібрав у ХНАТОБ/СхідOpera‌ велику кількість глядачів. До неї доєдналися не тільки колективи “Вертеп-фесту 2020” і представники восьми етнічних спільнот Харкова, а й багато харків’ян. Організатори наголошують, що IV Всеукраїнський фестиваль вертепів відрізняється від попередніх ше більшою зацікавленністю, як з боку учасників, такі з боку громадськості.

Цими вихідними милозвучні колядки і щедрівки, грайливі вертепні вистави лунали у різних районах Харкова. Колективи IV Всеукраїнського фестивалю вертепів виступали по всьому місту, показавши його мешканцям велике різноманіття вертепних жанрів: лялькові вистави, виступи кобзарів, тіньовий театр, живі костюмовані вертепи тощо. Святкову атмосферу створювали в ці два дні майже 900 учасників віком від 4 до 83 років.  До Фестивалю в цьому році долучилися нові колективи з Харківської, Луганської, Донецької і Запорізької областей. Організатори “Вереп-феста” — ‌‌БО‌ ‌“Благодійний‌ ‌фонд‌ ‌»Харків‌ ‌з‌ ‌тобою»‌‌ —  впевнені, що це свідчить про зростаючий інтерес до українських традицій на Сході країни.

Раніше ми писали: Некоторые важные традиции празднования Рождества

За порівняно невеликий час свого існування Фестиваль вертепів вже встиг знайти багато шанувальників й серед харків’ян. Про це говорить привітний прийом від мешканців міста, що отримали вертепні гурти. “Четвертий “Вертеп-фест” вийшов надзвичайно теплим і щирим, — розповідає головна координаторка фестивалю, директорка БО “БФ “Харків з тобою” Олена Рофе-Бекетова. — Цього разу ми дійсно відчули, що буквально вертепувало все місто. “Вереп-фест” ще не встиг закінчитися, а учасники вже планують виступи на майбутній рік, обіцяють привезти з собою нові гурти та нові ідеї для виступів і оформлення колони. Тобто, ми бачимо, що цей фестиваль живий і розвивається далі”.

В перший день “Вертеп-феста 2020”

Відбулися традиційні виступи на соціальних локаціях та в мережах супермаркетів і торгівельно-розважальних центрів. Колядників можна було зустріти навіть в громадському транспорті: метро, тролейбусах, трамваях. Взагалі, Фестиваль вертепів охопив 45 локацій в Харкові. Крім того, в парку ім. Горького пройшов масштабний концерт, в якому взяли участь 12 дитячих колективів — всього 142 дитини.

Другий день “Вертеп-феста”

День почався з традиційної вертепної ходи. В одній колоні разом йшли слобожанськи колективи, що відновлюють традиції Слобожанщини, колективи з Луганської і Донецької областей, гурти з Західної і Центральної України, просто мешканці Харкова і Лисичанську. І хоча хода йшла цього разу дещо незвичним маршрутом — від майдану Свободи до парку ім. Горького — її вітала значна більша кількість глядачів, ніж у попередні роки.

Вертеп “Теракот” з Тростянця.

Завітав до Харкова і справжній ляльковий вертеп “Теракот” з Тростянця. Його створив спеціально для “Вертеп-феста” Олександр Полуянов. Предсталяли народну лубкову віставу від назвою «Волхві». Усі ляльки Олександр зробив власноруч з солоного тіста.

Режисер за фахом, він керує театральним гуртком при місцевому Палаці дітей та юнацтва. На Фестиваль вертепів приїхав зі своїми виховнками та їхніми батьками. “Ми дуже  задоволені, що прийняли участь у цьому масштабному заході. Веземо додому багато яскравих вражень та натхнення. Вже розмірковуємо над участю наступного року. Хочемо зробити нові декорації для вертепної ходи та залучити до нашого колективу більше учасників від Тростянця”.

Раніше ми писали: Инсталляция «Свет Рождества» — новый проект Елены Волынской и Василия Костынюка

Не менш щирим та багатим на позитивні емоції став і фінальний захід “Вертеп-фесту” — фольклорна вечірка “Етновечорниці”. Цей новий для Харкова формат дозвілля, поєднуючий традиції різних регіонів і культур України, викликав неабияку зацікавленність збоку харків’ян.

Найбільший відгук у всіх присутніх знайшов показ  українських строїв з приватної колекції  Ірини Маркевич та Ірини Голубєвої за участю харківських пластунок і моделей інклюзивного модельного агентства “Креавіта”. Сильною фінальною крапкою цього життєстверджуючого виступу став вихід співзасновниці БФ “Харків з тобою” — незламної Наталії Яковлевої, що вже вдруге подолала онкологічний діагноз.

Крім того, в цей вечір зі своїми національними традиціями всіх присутніх знайомили не тільки учасники “Вертеп-феста”, а й представники восьми етнічних спільнот міста: азербайджанської, грецької, ромської, грузинської, німецької, вірменської, башкирської та казахстанської. Запальні танці, чаруючи співи, дотепні сценки, розповіді про зимові традиції, пригощання національними стравами так припали до душі гостям, що вони ще довго не хотіли розходитись.

“Мені здається, в нас цього року вийшло навіть краще, — ділиться враженнями керівниця “Етновечорниць” Ірина Маркевич. — До заходу доєдналося багато харківян, їм це виявилося дуже цікавим. І ми неймовірно радіємо цьому факту.  Для нас велике значення має те, що “Етновечорниці” цього року інклюзивні. Сьогодні склалася тепла, майже родинна атмосфера: люди спілкуються, знайомляться, заводять нових друзів. Саме це й було нашою метою”.

Тож коли ведучий заходу — фронтмен етно-рок гурту “Яри” Микола Пазич — наголосив: “Разом ми зможемо все!”, його дружно підхопили всі присутні. Саме ці слова можно взяти девізом IV Всеукраїнського фестивалю вертепів “Вертеп-фест 2020”.

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (оценок ещё нет)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


6 + 9 =