У Львові гостює картина відомої сумської художниці

У листопаді 2017 року, у  Львові у рамках ХVІ міжнародного фестивалю оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької, відбулося відкриття виставки художніх робіт, присвяченої 145-річчю від дня народження співачки.

На честь знаменитої оперної діви, яка останні роки життя провела у Львові, на  початку листопада був проведений ХVІ Міжнародний фестиваль оперного мистецтва ім. Соломії Крушельницької у Львівській опері.

У програмі фесту відбулися оперні постановки «Ріголетто» Джузеппе Верді, «Мадам Баттерфляй» Джакомо Пуччіні, «Аїда» Джузеппе Верді, балет «Повернення Баттерфляй» Джакомо Пуччіні та Мирослава Скорика, два концерти пам’яті Соломії Крушельницької та виставка живопису «Соломія», що складается з двох частин.

Перша частина виставки відкрилася у Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької, а друга у дзеркальній залі Львівського національної опери.

Solomiya_krushelnicskaya_vistavka

Відкриваючи виставку, директор Музею Соломії Крушельницької у Львові Галина Тихобаєва сказала: Перш за все я хочу подякувати присутньому тут почесному президенту благодійного фонду «Україна – це ми» пану Юрію Юрову. З ним ми недавно познайомились, але в мене таке враження що ми вже давно і дуже активно разом співпрацюємо. Дякуємо за таку ініціативу. Хочу сказати, що для нас це було навіть трохи несподівано, тобто ми вже довідалися що відбувається така акція приблизно всередині акції. Коли вже деякі роботи були готові».

В свою чергу пан Юрій Юров розповів про те, як створювався проект: «Ми звернулись до знаних українських художників, деякі з них є нашими хорошими друзями, з пропозицією відтворити образ Соломії Крушельницької, тих місць де вона бувала, де відпочивала. Зустрілися ми також з двоюрідним внуком, відомим сучасним композитором Мирославом Скориком. Він активно підтримав нашу ініціативу і протягом усього проекту ми з ним активно спілкуємось, він нам щось підказує, дивиться роботи та приймає активну участь у проекті».

На виставке живопису «Соломія» публіці представили 28 полотен відомих українських художників, які відтворили не тільки образ патронеси Львівської опери, а й зобразили прекрасні місцини України, пов’язані з ім’ям Соломії Крушельницької.

solomiya_krushelnicskaya_irina_procsenko

«Тріумф Батерфляй у Брешії. Соломія Крушельницька» Автор. Ірина Проценко

Своми враженнями від участі у проекті та створення художньої работі поділилася учасниця виставки, наша сумська художниця Ірина Проценко: «Про характер, долю, про деталі біографії Соломії Крушельницької знаю давно, тому як деякий час жила в Тернополі, звідки родом ця чудова жінка. Не відразу зважилася брати участь у виставці — були сумніви, чи впораюся із завданням: перш за все мене хвилює внутрішній світ моїх героїв. Але переглянувши купу нового для мене матеріалу, перейнялася тим світом, яким жила співачка і побачила майбутній образ. Сюжет писала ні з фотографії, а по враженню». Називається картина Ірини Проценко «Тріумф Батерфляй у Брешії. Соломія Крушельницька».

На виставці представлені живописні полотна, авторами яких є відомі українські художники – Богдан Бринський, Тетяна Красна, Віктор Горяєв, Олександр Мельников, Костянтин Могилевський, Олександр Ольхов, Андрій Потурайло, Ірина Проценко, Панас Титенко, Олександр Храпачов, Олена Яковенко.

Експозицію виставки можна побачити у Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької (вул. Соломії Крушельницької, 23) та у дзеркальній залі Львівського національної опери (проспект Свободи, 28) до 10 грудня 2017 року.

 

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (7 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


комментариев 7

  1. Ира Проценко:

    Благодарю редакцию за публикацию! Да ещё и с картинками))
    Лариса, спасибо за внимание к событию, за расширенную информацию. И вообще, я тронута…

    • Аноним:

      Знаменательное событие, замечательная картина, наполненная кроме мастерства, ещё твоей душой и мыслью,

  2. Надія:

    Чудова виставка-акція, присвячена ювілейній даті Соломії Крушельницькій. Мені здається, що саме такі події привертають увагу до творчості художників. Вітаю Ірочку із ще однією перемогою.
    А з наших теренів походить видатна актора Г. П. Затиркевич-Карпинська з цікавою долею.

    • Ира Проценко:

      Спасибо за поздравление, Надя)) Хорошо, что портрет именно в Опере демонстрировался. Эмоции мои уже улеглись, но радостно было очень. Прочитала про актрису Анну… Ничего о ней не знала. Может, и у нас когда-нибудь театралы устроят торжества в её честь…

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


7 + 6 =