У Сумах поставили кулінарну комедію за оповіданнями Остапа Вишні

У Сумському національному академічному театрі драми та музичної комедії ім М.С. Щепкіна прем’єра — вистава «Борщ».

Основну сюжетну лінію вистави побудовано на оповіданні Остапа Вишні «Як варити і їсти суп з дикої качки». Досить органічно вплітаються у нього усі інші, додані до сценарію, «мисливськи усмішки».

У виставі «Борщ» всього дві дійові особи: Дядько (Володимир Назаренко, Дмитро Некрасов) и Жінка (Наталія Дехта).

Сумський театр ім. Щепкіна Д. Некрасов у виставі «Як варити і їсти борщ з дикої качки».

Д. Некрасов у ролі «Дядька» у виставі «Як варити і їсти борщ з дикої качки».

Ці персонажі майже завжди в емоційній взаємодії. То це чоловік та дружина, а в іншу хвилину — вони вже дорослий син та мати. Іноді вони сусіди. А буває так, що і незнайомі, але однаково небайдужі один до одного люди. Союзи чоловіка та жінки різноманітні, просякнуті барвами почуттів від потаємних та глибинних до миттєвих і поверхневих.

Остап Вишня — своєрідний народний мудрець, який розуміє про життя все. Бачить його  нібито зсередини і геніально передає це знання-відчуття у своїх літературних текстах. Його гумор легкий, як аромат квітучого саду (можливо, тому він узяв собі псевдонім Вишня), наповнений радістю та українським колоритом, добротою та деякою наївністю. І неодмінно самоіронією — без цього у Остапа Вишні нікуди не можна.

Раніше ми писали: Остап Вишня. Время и судьба

Чи вдалося це справжнє почуття щедротного світу українського народу донести до глядача акторам? Вирішувати глядачам, театр – це живе мистецтво. И кожного разу воно має різне наповнення.

Ми бачили виставу, де роль «Дядька» виконував режисер цього спектаклю Дмитро Некрасов, але є велике бажання подивитися версію за участю Володимира Назаренка. Маємо внутрішню впевненість, що отримаємо ще більше задоволення. Неповторно гармонійна у ролі «Жінки» Наталя Дехта. Вона розкута, весела, блискуча і, на наш погляд, є тією сполучною ниточкою з глядачем, що задає тон та підтримує контакт.

Сумський театр ім. Щепкіна Н. Дехта та Д. Некрасов у виставі «Як варити і їсти борщ з дикої качки».

Н. Дехта та Д. Некрасов у виставі «Як варити і їсти борщ з дикої качки».

А ще глядачу вирішувати: чи вдалося творцям вистави створити атмосферу священнодійства, яким наділяється процес полювання та інші, майже ритуальні дії, того самого «дядька», якій бажає, хоч недовго побути на самоті у світі своїх захоплень.

Питань багато. Та відповіді є. І вони цікаві.

Наприкінці вистави глядач зможе приєднатися до частування борщем і обов’язково візьмє з собою частинку української вдачі.

Спектакль поставлено на експериментальній сцені. Тижнем раніше, тут же була презентована вистава «Легені», докладніше читайте у материалі: У Сумах щепкінці продовжили театральний сезон експериментом.

Джерело: медіа портал АТС creativpodiya.com

Фото: Лариса Ільченко

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (2 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


2 + 8 =