Київ відвідав з гастролями Сумський національний театр ім. М. Щепкіна

Наприкінці жовтня 2023 року відбулися гастролі Сумського національного академічного театру ім. М. Щепкіна в м. Києві.

На сцені Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка 26 жовтня театром було представлено «Тригрошову оперу» за п’єсою Б. Брехта на музику К. Вайля у постановці заслуженого артиста України  Максима Булгакова.

З часів незалежності України «Тригрошова опера» офіційно ставиться на українській сцені лише вдруге, а на даний момент є єдиною діючою постановкою в Україні. Оригінальну музику Курта Вайля виконують наживо артисти оркестру театру.

27 жовтня в Національної філармонії України в рамках проєкту «Філармонія нескорених» відбувся показ музично-мультимедійного дійства «Карнавал тварин» , яке є авторським прочитанням однойменного шедевра французького композитора Каміля Сен-Санса, написаного у 1886 році.

У постановці режисера Микити Полякова Le carnaval des animaux, перетворюється на дивовижне шоу для всієї родини, що поєднує в собі класичну музику, яскраву акторську гру, цікаві історії про звірів та візуальну естетику мультиплікації.

 

фрагмент із вистави "Тригрошова опера" Сумського національного академічного театру ім. М. Щепкіна

фрагмент із вистави «Тригрошова опера» Сумського національного академічного театру ім. М. Щепкіна

Протягом гастролей колектив театру тепло зустрічали та  підтримували не тільки кияни, а й глядачі з різних областей України, серед яких численні сумчани, які проживають в столиці. Для багатьох виступ улюбленого театру став справжнім святом та мистецьким імпульсом, який живить сили та спрямовує до Перемоги.

Під час спілкування з творчим складом театру тимчасово виконуючий обов’язки міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв подякував всьому колективу.

«Сьогоднішній творчий внесок діячів культури Сумської області є не лише морально-емоційною підтримкою, а й, без перебільшення, постає виразною ознакою цивілізованої нації з висококультурними потребами, котра свідомо прагне не лише захищати й берегти свій культурний код, а ще й піклується про примноження мистецького спадку для майбутніх поколінь» – зазначив  очільник Міністерства культури та інформаційної політики України.

фрагмент з музично-мультимедійного дійства «Карнавал тварин» Сумського національного академічного театру ім. М. Щепкіна

фрагмент з музично-мультимедійного дійства «Карнавал тварин» Сумського національного академічного театру ім. М. Щепкіна

Перед виставою, з першої театральної сцени країни, до глядачів звернувся виконуючий обов’язки генерального директора – художнього керівника Сумського національного театру ім. М. Щепкіна Сергій Дорофєєв, він зауважив, що Сумська область має найдовший кордон протяжністю 564 км з країною терористом – росією, а м. Суми знаходиться в 30 км від кордону з країною-агресором, але не дивлячись на постійні загрози з боку росіян, Театр ім. М. Щепкіна не просто продовжує працювати, а й говорить з глядачем на актуальні теми сучасною мовою, а також працює під одним дахом з театром-переселенцем – Луганським українським театром. Він зазначив, що виступ колективу театру в Києві це не тільки ствердження того, що мистецтво не занепало, а, навпаки, символ незламності та непереможності.

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (1 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 + 8 =