У Сумах звучали пісні на різних діалектах української мови

У неділю 15 жовтня в «Саду стежінок, що сходяться» художниці Ірини Проценко відбулася творча зустріч з фольклорним ансамблем «Серпанок».

серпанок сумиЩоб написати статтю потрібен поштовх. Так мені сказали після виступу колективу автентичної пісні “Серпанок” і запропонували поділитися емоціями. Раніше я писав тільки тоді, коли варту уваги подію відомі ЗМІ відверто замовчували. Тож це моя перша “заказуха”.

Так, насправді, емоції найпозитивніші, глядачі у захваті від автентичного виконання українських обрядових пісень. Саме камерне виконання у контакті із глядачами і при безпосередній участі глядачів справляє належний вплив.

Раніше ми писали про Олену Гончаренко та гурт «Серпанок» у матеріалі: У Сумах завершився представлення нових жителів «Культурного острова» 

Ніякі ЗМІ не здатні замінити живий контакт. Всі ці пісні споконвічно були створені саме для живого контакту, а не для естради. Якби глядачів зібралося більше, то не було б краще. Тож я дякую всім, хто захворів, чи не зрозумів, що саме він втратив.

Про емоції можна багато ще додати, але аж надто кортить зробити деякі узагальнення. Твердо крокуючи стежиною американських індіанців на самознищення, українці нарешті вже дожилися, що їх доводиться науково вивчати і зберігати, як зникаючий вид людства. Пісні, які повинна знати, як абетку, кожна родина, й передавати з роду в рід, збирає по крихтах відділ нематеріальної культури міністерства культури України. Поділитися своїм надбанням може лише з тими, хто сам того забажає. А як можна бажати того, чого сам не знаєш?

Кілька тижнів тому сумські дівчата співали цих пісень просто в центрі міста. Дуже гарно співали, але глядачів збиралося не багато. Суспільство не має попиту. Не може існувати попит на щось невідоме. Та й суспільство формується лише із нації, але аж ніяк не з населення.

У будь-якому випадку нам всім конче необхідний менеджер з ажіотажного попиту на культуру. Жодне з відомих мені ЗМІ цього робити не хоче.

Раніше ми писали про виступ гурту «Серпанок» на фестивалі «Органум» у материалі: У Сумах на «Органумі» звучали автентичні народні співи

Натомість суне скажена навала псевдокультури. Ворожу попсу вже виконують бадьоро вимахуючи нашими прапорами. Будь-що талановите винищується фізично або тікає за кордон. Так, нашого цвіту по всьому світу, але наші барвінки народжуються саме тут, і це залишає надію, що крига скресне неодмінно.

Фото: Володимир Семерня

Джерело: медіа портал АТС creativpodiya.com

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (3 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


2 + 4 =