У Сумах вчителі-волонтери реставрують Диво-писанку

Художники та викладачі Сумської художньої школи реставрують «Диво-писанку» до Великодня.

Для людей

У Карпатах кажуть: «Допоки пишуть писанки, доти буде світ, а коли перестануть, тоді світ скінчиться».

Неможливо уявити, щоб декілька тисячоліть люди створювали писанки тільки зважаючи на цю пересторогу. Скоріше, усіх приваблює оповитий таємницею творчий процес. Напередодні найголовнішого християнського писанка_thumbсвята майже в кожній хаті жителів нашої країни можна побачити назбиране лушпиння цибулі, в якому старанно варять куряче яйце. Деякі громадяне пішли далі та оволоділи технікою писанкарства: в їх оселі панує тиша, сяє свічка, на яєчну шкаралупу візерунками розтікається плавлений віск з почорнілого писачка… Переважна більшість людей виготовляє писанки задля особистої радості.

Але є в місті Суми невеличка купка ентузіастів, що створюють писанку задля суспільства. Вже декілька тижнів десять викладачів Сумської художньої школи ім. М. Лисенка реставрують відому усім сумчанам «Диво-писанку», щоб і надалі цей витвір народного мистецтва прикрашав місто. І якщо звичайні сумчани тримають у руках куряче або гусяче яйце, занурюючи його у натуральні (або спеціальні штучні) барвники, то художникам-викладачам доводиться мати справу з заготовкою писанки розмірами 3х4 метри та неймовірно їдкою фарбою ПФ 115. Окрім того, зранку вчителі поспішають до писанки (вона знаходиться в ангарі «артучилища») виконати свій обсяг роботи, а вдень та ввечері на них чекають діти та учбовий процес. І все це безкоштовно, і все це заради мистецтва, краси, освітянської місії.

Історія сумської «Диво-писанки»

Сумська «Диво-писанка» була виготовлена у 2012 році народними майстрами та викладачами Сумської художньої школи з метою участі у національному проекті «Парад вишиванок», що проходив у Київі на День незалежності України. Останні роки цей арт-об’єкт був розміщений у Квітковому сквері біля Сумської обласної наукової бібліотеки. Знаходячись під впливом сонця, вітру та дощу (не кажучи вже про вплив «розумово-розвинутих» співвітчизників) велетенська писанка була значною мірою пошкоджена.

Але на весні природа відновлюється, особливим поштовхом запускаються творчі процеси як в природі, так і в людині. Так було завжди. Тож клопітка праця художників реставраторів триває, вони намагаються встигнути відродити писанку, та її головний символ-меседж — Дерево життя до Великодня.

 Дерево життя

А чи знаєте ви, що на наших землях традиція створювати писанки існувала задовго до появи християнства? І не тільки на наших. В уявленнях багатьох народів — персів, греків, індо-іранських народів яйце втілювало джерело життя. Вони вірили що птахи — це вісники весняного воскресіння, а їх яєчка — символ сонця, життя, Писанка "Древо життя" в Сумахнародження. І взагалі — всесвіт виник з яйця.

Прадавні українці, схоже, були солідарні з такими висновками, тому що шість тисяч (!) років тому наші можливі предки — трипільці ( V-III тис. до н.е.) виготовляли керамічні писанки з малюнками-символами (наразі їх відомо понад 100). Пізніше, предки слов’яне виготовляли писанки, використовуючи лелечі яйця (бо ж лелека — священий птах Леля, приносить щастя та дітей!), а ще пізніше — курячі та гусячі.

Цікаво, що зображення Дерева Життя було та залишається одним з найпопулярніших символів в українському народному мистецтві (його можна зустріти у вишивці, килимарстві, кераміці, стінописі). На сумській «Диво-писанці» теж зображене Дерево життя, яке символізує, нескінченність життя, його розмаїття та єдність. Воно стоїть понад часом, об’єднуючи минуле (коріння), сучасне (стовбур) і майбутнє (крона). Верхівку Дерева вінчає квітка, яка особливо виділяється. Вважається, що це – “Вогонь Життя”, який охороняється двома світлосяйними духами у вигляді пташок.

Ось такий архаїчний, позитивно-стверджувальний меседж написаний на яйці (до речі слово «писанка» походить від слова «писати») доноситься до сучасників крізь тисячоліття. І з запровадженням християнства писанка стала символом радості і віри у Воскресіння Ісуса Христа.

Будемо сподіватися, що самовіддана праця вчителів-реставраторів буде з вдячністю сприйнята сумчанами і «Диво-писанка» ще не один рік буде тішити око сумчан та гостей міста.

Юлія Лесіна

Джерело:  медіа портал АТС creativpodiya.com

 

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (1 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


3 + 3 =