Природа історії в XXI столітті, або кілька правд в одному шкалику

Усі наукові гіпотези, котрі перевертали світ, спочатку здавалися ненауковими. Особливо на погляд тогочасних науковців.

Думка, що викладена далі, теж може здатися несерйозною. Але це тільки на перший заангажований погляд. Як спочатку здалася легковажною ідея квантів навіть самому авторові цією ідеї фізику Максу Планку. До речі, про фізику. Це важливо.

Кіт Шредінгера та революція свідомості

Упродовж тисячоліть фізика була наукою очевидної логіки. Усі її висновки — від закону Архімеда до законів Ньютона і навіть Ома — можна було легко перевірити за допомогою побутового дослідження.

Кіт Шредінгера

Кіт Шредінгера

Але близько ста років тому людство з’ясувало та змирилося з тим, що матеріальні об’єкти здатні одночасно перебувати у кількох версіях свого існування. У популярному вигляді це відомо як ефект контрінтуїтивного кота Шредінгера.

Квантова природа минулого

Збігло ще сто років. І на початку ХХІ століття стало зрозуміло, що минуле — теж такий собі «кіт Шредінгера». Тобто існує кілька абсолютно рівнозначних версій історії, які досконало перевірити неможливо.

У підсумку, сьогодні ми опинилися всередині реальної жахливої війни за головування різних версій історії, жодна з яких не є абсолютно істинною.

І це ламає логіку звичної нам очевидності. Як просто було воювати раніше. Спершу люди вбивали людей за ресурси. Потім за золото та рабів. У паузах – за «прекрасних олен». Потім розпочалися релігійні війни. Їм на зміну прийшли ідеологічні. Завершилось усе перемогою грошей. Вони виявилися сильнішими від нацизму, комунізму та інших кривавих мрій про загальнолюдське щастя. У результаті світ розділився на «демократії», тобто на країни, де при владі змінюються власники, точніше «пастухи» великої кількості грошей та тоталітарні режими, де на троні сидить один «Великий Пастух».

Ще про історію воєн: Диво на Віслі. Відлуння та наслідки

Повертаючись до воєн за те, як правильно молитися, зазначимо, що по суті, будь-яка релігія також базується на історії, в яку пропонується вірити. Але в наші дні релігія, частиною якої обов’язково є космологія, повинна враховувати досягнення науки. І тому сьогодні вона вже наполягає не стільки на абсолюті власної базової історії, скільки на важливості своєї конфесійної культурної складової.

Фантазія як двигун прогресу

А ось в історії політично-географічній жодної космології немає. Як наслідок, немає й зв’язку з наукою, тобто з інтелектом людства.

Однак є зв’язок із фантазією. Відомо що, де інші земні створіння розвивали силу зубів, рогів та пазурів, люди розвивали мозок. І за рахунок цього стали пануючими тваринами планети. А мозок, крім логіки, має властивість породження ідей і мрій, які потім реалізуються і перетворюються з умовного килима-літака на реальний літак. Тому що не було б фантазії, не мала б над чим працювати логіка.

Втім, з іншого боку, фантазія – річ дика та некерована. Як жодна жінка не визнає себе непривабливою навіть у колі знаних красунь з довгими ногами і модними зачісками по всьому тілу, так і жодна фантазія не погодиться самоліквідуватися лише тому, що якийсь історик знайшов десь в архіві документ, що з нею не збігається.

«Фейк!» – миттєво вигукує фантазія. Фейк або спеціальне замовлення. Або просто суб’єктивне бачення реальності.

І має рацію. Адже погодьтеся, що навіть найчарівніші жіночі ніжки, овіяні наймоднішою спідницею, мають зовсім різний вигляд з ракурсу бачення орла та мурахи.

Висновок

Історикам слід нарешті припинити думати, що наука – аналіз архівних документів. Історія у ХХІ столітті — це одна з форм існування інформації. І підходити до неї треба, як фізики підходять до трактування квантових частинок, котрі колись корпускули, в інших випадках хвилі, а загалом не те, не інше, а щось взагалі апріорі непевне.

Треба терміново погодитися на це і нехай потім політики включають фантазію і вигадують інший привід для воєн. Ідеально було б, якби вони щось там собі надумавши, самі виходили на герць та билися за свої правди самостійно, а людей залишили у спокої.

Читайте ще по темі:  Український погляд  на культурний спадок імперії 

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (2 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


2 + 6 =