У Сумах поставили виставу, де зірки грають зірок

Творчий колектив сумського Національного академічного театру драми та музичної комедії ім. М. С. Щепкіна представив на суд глядачів нову виставу «Quartetto».

«Quartetto» (у перекладі з італійської — «Квартет») — комедійна драма на дві дії за п’єсою всесвітньовідомого драматурга Рональда Харвуда. Режисер-постановник, сценограф та автор костюмів — заслужений артист України Максим Булгаков. Вистава йде на Малій сцені.

Квартет Рональда Харвуда

Фрагмент вистави «Quartetto» сумського Національного академічного театру ім. М. С. Щепкіна

За словами режисера, він ставив спектакль на заслужених акторів театру Щепкіна.

Дійові особи та виконавці:

Сесіль Робмон (Сіссі)  —  Заслужена артистка України Тамара Корінна, Заслужена артистка України Ольга Богомолова.

Реджінальд Пейджет (Реджі)  —  Заслужений артист України Сергій Медін, Володимир Назаренко.

Вільфред Бонд (Вільф)  — Олександр  Середа, Заслужений артист України Анатолій Красовський

Джін Хортон — Народна артистка України Євгенія Серебрякова, Наталія Дехта

Ми бачили квартет у складі: Корінна, Медін, Середа, Дехта. Він справив на нас чарівне враження. Впевненні, що інші версії у будь-якому разу зіркового складу працюють на такому ж піднебесному рівні.

Історія

«Quartetto» Рональда Харвуда

Фрагмент вистави «Quartetto». Грають Наталія Дехта та Сергій Медін

Дія відбувається в будинку для людей похилого віку, де випадково опиняються разом старі знайомі, у минулому зірки оперної сцени, яким тепер десь за 70… По ходу подій у приятелів виникає ідея взяти участь у концерті та заспівати квартетом арію з опери Джузеппе Верді «Ріґоле́тто». Як колись, у молоді роки. І все б гарно, але вік і голоси вже не ті, і не хочеться виглядати жалюгідними…

Та попри все, вихід знаходиться. Фінал вистави зачепить і зворушить будь-кого.

Ритм

У будь-якому мистецтві головне — ритм. З ритму, власне, все почалося ще у печерах і на ритмі все тримається у наші багатоквартирні часи. У виставі Максима Булгакова до єдиного ритму потрапляють усі. Актори грають, рухаються, розмовляють саме у тому ритмі, в якому їхні найбільш виграшні якості проявляються краще за все. У підсумку ми бачимо на сцені квартет з чотирьох солістів, що діють в одному ритмі і долучають до нього глядачів, породжуючи емоційні резонанси між публікою та акторами. До того ж і сама п’єса дає виконавцям можливість феєрично акторствувати, імпровізувати, грати різноманітні почуття, качаючи гойдалку емоцій від трагедії до комедії, від лірики до гротеску.

"Квартет" Рональда Харвуда

Фрагмент вистави «Quartetto». Грають Тамара Корінна та Олександр Середа

Філософський смисл

Зрозуміло, що у сенсі смислу у кожного своє. Але в цілому, вистава про те, що життя швидкоплинне. І воно не має мети, якщо розглядати його як шлях, котрий у кращому випадку приводить до старечої немочі.

Але кожна мить, прожита на емоціях у стані активних почуттів, самоцінна та безцінна, неповторна та гідна того, щоб  народжуватися і жити людиною. Й топтати ряст, продовжуючи гру з долею, допоки це можливо. І чим більшим особистим подвигом є та чи інша наступна подія, тим вище вартість миті, протягом якої вона проживається. Принаймні на такі думки наводить фінал вистави.

Втім, якщо ви не любитель особливо напружувати мозок, то і у цьому випадку не згаєте час марно, бо «Quartetto» дає можливість отримати своє задоволення і тим, хто прийшов просто відпочити і посміятися.

P.S. Зрозуміло, що це чистої води випадковий збіг, але останньою з бачених нами робіт щепкінців, яка теж справила на нас потужне естетично-філософське враження, є вистава режисера Микити Полякова під назвою… «Квартет». Але то зовсім інший квартет. Читайте про нього у нашому огляді:

У Сумах на одній сцені зустрілися великий німець і геніальний австрієць

Фото: Лариса Ільченко

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (2 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


6 + 3 =