«Культурний острів 2017» — четвертий сезон популярного арт-проєкту

«Культурний острів»

арт-проект, що має на меті популяризацію творчого ставлення до життя

церемония Культурный остров

Фінальне фото з церемонії вшанування: організатори, лауреати «Культурного острова» 2017 та учасники концерту.

Засновники арт-проекту —  «Агенція Творчих Подій» та медіа портал АТС.

«Культурний острів» будується за принципом освоєння «terra incognita» — незвіданої землі. На Острів щорічно «заселяються» люди, які створюють усілякі творчі події та явища в різних форматах і видах людської діяльності: від культури та мистецтва до техніки.

Перша сімка жителів на «Культурному острові» з’явилася у 2014 році.

Проект настільки всім сподобався, що став щорічним.

Для любителів географії уточнимо, що «Культурний острів» є частиною творчої атмосфери Сумщини, яка існує скрізь, де живе творчість.

«Культурний острів» — не рейтинг. Творчих людей за визначенням неможливо і неправильно розставляти по місцях — кожен творець унікальний і неповторний. Тому номінації «Культурного острова» щороку змінюються і не повторюються.

Презентація лауреатів проходить в форматі яскравого і барвистого шоу. Кожен новий «житель» отримує символічний диплом у вигляді «візи», що дає право на в’їзд та користування всіма ресурсами «Культурного острова».

Щорічно, шляхом голосування всіх остров’ян, обирається «чудова сімка» нових «жителів» Острова. Всі вони не тільки самі по собі яскраві особистості, а ще й об’єднують навколо себе інших, вносячи, таким чином, істотний внесок у створення творчої атмосфери регіону.

У 2017-му році були названі 7 лауреатів у семи номінаціях:

Наталья Черкасенко

Наталя Черкасенко. Автор фото: Наталя Говорухина

Наталя Черкасенко
Номінація «Вінок Мельпомени»

Наталя Черкасенко — художній керівник театру «Місто С» — за творчі досягнення театру і за перемогу на престижному міжнародному конкурсі «Співограй».

Наталя Черкасенко — режисер, продюсер і журналіст. У період з 1997 по 2002 р.р. була художнім керівником сумського обласного театру драми та музичної комедії ім. М. С. Щепкіна. За цей час створила кілька вистав, які отримали призи на престижних театральних форумах.

З 2002 і по 2012 р.р. працювала головним редактором авторського телебачення телеканалу «Відікон». З 2012-го по 2015-й виконувала обов’язки генерального продюсера телеканалу «Відікон». Її культурологічна програма «Четверта стіна» до сих пір залишається одним з найбільш значущих явищ на сумському телепросторі. Те ж саме можна сказати про спродюсований і натхнений Наталією Черкасенко Міжрегіональний телерадіофестиваль дитячої та молодіжної творчості «Зоряний простір».

Останнім за часом реалізації з проектів Наталії Черкасенко є створена нею при ДК «Хімік» театр-студія «Місто С». У театрі на практиці опановують ази одного з найдавніших світових мистецтв самодіяльні актори різного віку. Кілька студійців уже стали професійними акторами і режисерами.

Назва номінації — «Вінок Мельпомени»  підкреслює, що у творчій діяльності Наталії Черкасенко, як у вінку, сплітаються кілька гілок, об’єднаних любов’ю до всіх видів мистецтв, серед яких, безумовно, головним є Його Величність Театр.

Анна Гідора. Автор фото: Сергій Тихенко

Анна Гідора
Номінація «Між небом і землею»

Анна Гідора — художник, арт-куратор — за довголітнє беззмінне кураторство і організацію ленд-арт проекту «Могриця. Простір ПОКОРДОННЯ » — номінація« Між небом і землею ».

Анна Гідора народилася в Сумах. В даний час проживає в Києві. Талановита художниця, в активі якої безліч регіональних, всеукраїнських та міжнародних виставок. Однак головний її проект — Міжнародний ленд-арт симпозіум «ПРОСТІР ПОКОРДОННЯ» реалізується в Могриці. Таким чином, саме Сумщина є джерелом її натхнення і визначальним етапом її творчої і людської реалізації.

Щоліта Могриця стає місцем паломництва творчої еліти. Сюди приїжджають не тільки сумчани — художники, музиканти, поети, актори, фотографи, але і метри ленд-арту з усієї країни та зарубіжжя. А також — студенти факультетів мистецтв з різних українських ВНЗ.

Ленд-арт — мистецтво досить демократичне. Дає можливість творчо розкритися кожному бажаючому.

Назва номінації — «Між небом і землею» — є узагальненим визначенням топографії ленд-арту — мистецтва, що створює арт-об’єкти, які «розкриваються» на кордоні двох просторів — земного і небесного.

 

Антон Меженин Художественный руководитель сумского театра им.Щепкина

Антон Меженін . Автор фото: Сергій Чепульський

Антон Меженін
Номінація «Велика гра»

Антон Меженін — художній керівник сумського обласного академічного театру драми та музичної комедії ім. М.С. Щепкіна — за створення нового сучасного всеукраїнського художнього образу театру.

Антон Меженін народився в Харкові. Закінчив акторський факультет Харківського національного університету культури імені І.П. Котляревського, а потім режисерський факультет Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенко-Карого.

Після випуску, в статусі вільного режисера, ставив спектаклі в різних театрах України. Кілька разів приїжджав зі своїми постановками в Суми. Робота і творчий підхід молодого режисера були помічені і відзначені директором театру ім. М.С. Щепкіна Миколою Юдіним. Після чого послідувало запрошення взяти участь в конкурсі на заміщення вакантної посади художнього керівника театру. Здобувши перемогу на конкурсі, Антон Меженін отримав можливість реалізувати свій потенціал.

Назва номінації — «Велика гра» — підкреслює відразу кілька речей. І те, що Антон Меженін є художнім керівником великого творчого колективу, і те, що його зусилля спрямовані на включення, хоча і великого, але все ж провінційного, театру в великий театральний світ, і що в репертуарі театру, як у будь-який великий грі, простежується кілька напрямків, розрахованих на пріоритети різних глядацьких аудиторій.

 

Василий Чубур

Василь Чубур. Фото з особистого архіву

Василь Чубур
Номінація «Гармонія думки»

Василь Чубур — поет, перекладач, критик, редактор, викладач, філософ.

Говорячи про мистецтво, слід дуже обережно вживати слово «кращий» в будь-якому контексті. Однак саме воно першим приходить на думку, коли мова йде про Василя Чубур. Учень Юрія Кузнєцова, поет, віршами якого, за словами Юнни Моріц, властиво «гостре почуття справедливості, сердечність і щирість», автор ряду надзвичайно талановитих віршів і перекладів — він з першої своєї книги «Чумацький сніг» заявив про себе як про митця великого дару.

Потім було ще кілька книг віршів і перекладів. Вірші самого Василя Чубур переведені на болгарську, вірменську, чеченський, молдавський і інші мови і давно вже стали частиною всесвітнього літературного простору.

Поступово з поета-лірика Василь Чубур виріс у поета-філософа, для якого поезія не тільки спосіб вираження високих почуттів, але і інструмент, призначений для осягнення таємниць світу, непідвладних раціональним зусиллям думки. Через аналіз звучання слів і словосполучень, пошук початкових смислів і значень Василь Чубур приходить до розуміння важливих і високих істин. Чому і вчить поет-філософ своїх нинішніх учнів і студентів.

Назва номінації — «Гармонія думки» — підкреслює, що в житті і творчості Василя Чубур органічно поєднуються гармонія, тобто незбагненна властивість мистецтва, яка не моделюється за допомогою тільки розуму, бо  є наслідком стану душі, і думка — його вірші не тільки музика , але мудра музика. Він не намагається повірити алгеброю гармонію. У його віршах нова алгебра виникає з гармонії, породженням якої і є справжній поет. Божий світ досконалий і гармонійний. І наблизитися до його розуміння можна тільки через досягнення гармонії душі і розуму.

Потужним і красивим акордом події прозвучала пісня «Колокольчик» у виконанні Олега Бута, написана ним на вірші поета Ігоря Касьяненко, яка вже стала своерідним гімном «Культурного острова».

Крім самої пісні, важливою складовою частиною став відеоряд (автор Лариса Ільченко), в якому на фото чергуються великі світові діячі культури і сумчани — жителі (вони ж — лауреати) «Культурного острова».

 

Театр поэтической песни «La Chanson»

Театр поэтической песни «La Chanson». Фото з особистого архіву

Театр поетичної пісні «La Chanson»
Номінація «Одностайні однодумці»

Театр поетичної пісні «La Chanson» — за активну творчу,  просвітницьку і благодійну діяльність колективу.

Колектив називає офіційною датою свого створення 1998 год. Однак і до цього існували різні ансамблеві проекти, ініційовані керівником і творцем «La Chanson», поетом, бардом і гітарним майстром Віктор Сироватський.

За час становлення театру через нього пройшли багато відомих сумські музикантів і бардів, але сьогоднішній, остаточний, склад став воістину оптимальним.

У нього, крім Віктор Сироватський, увійшли: Яна Шифріна, Оксана Скоробагатская і Сергій Городничий. Всі троє прекрасні музиканти. А Віктор Сироватський — поет, закоханий в музику. В результаті вийшло ідеальне поєднання двох мистецтв, які взаємно доповнюють одне одного.

У назві номінації — «Одностайні однодумці» — відбивається рідкісне і дивовижне поєднання резонансу умів і душ артистів театру поетичної пісні «La Chanson».

 

Татьяна Нянькина

Тетяна Нянькіна. Фото з особистого архіву

Тетяна Нянькіна
Номінація «Золотий ключик»

Тетяна Нянькіна — режисер — за невгамовний творчий порив і розвиток самодіяльного театру в Сумах.

Тетяна Нянькіна народилася в місті Суми. Навчалася в вищому училищі мистецтв і культури імені Д.С. Бортнянського. Випускниця факультету «театральна режисура» Київського національного університету культури і мистецтв.

Служила в сумському Театрі для дітей та юнацтва. Одночасно брала участь в різних творчих і благодійних акціях поза театром, багато з яких ініціювала сама.

Назва номінації — «Золотий ключик» — це посилання до відомій казці, де золотий ключик — щось, що відкриває двері з буденності в диво. Цим, власне, і займається Тетяна Нянькіна.

 

Лариса Ванеева

Лариса Ванеева. Фото: Сергій Чепульський

Лариса Ванеева
Номінація «Дзеркало фантазій»

Лариса Ванеева — керівник Народного колективу України дизайн-студії «ART’elь moda» — за гранд-подіум шоу «Мозок Гоголя» і перемоги на всеукраїнських та міжнародних конкурсах молодих дизайнерів і театрів моди.

Лариса Ванеева народилася в Киргизії, юність провела в Воронежі, вчилася в Московському технологічному інституті, працювала в Воронезькому Будинку моделей, а потім переїхала до Сум і тут реалізувалася відразу в декількох напрямках свого таланту, пов’язаних однією темою — театр моди.

Саме театр — тобто мова йде про синтетичне мистецтво, що об’єднує в собі створення нового образу, конструювання його на базі знання фактур різних матеріалів і реалізації задуманого в реальних моделях. Плюс, створення маленького сценічного шоу — показу їх через мистецтво дефіле, пластики і хореографії.

Ідея театру моди виникла у Лариси Ванєєва ще під час московського етапу життя, після зустрічі і спілкування зі знаменитим кутюр’є В’ячеславом Зайцевим. А її реалізація трапилася завдяки співпраці з Олександрівської гімназією, при якій у свій час існував центр естетичного розвитку, де дітей вчили сприймати і розуміти різні види мистецтва.

В даний час «ART’elь moda» діє при Сумському обласному центрі позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю.

Назва номінації — «Дзеркало фантазій» — підкреслює, що суть роботи дизайнера моди полягає в тому, щоб, як у дзеркалі, відбити в реальному образі і далі — в конкретній моделі — то, що спочатку з’явилося як чиста фантазія його творця.

Святкова презентація 

Вже кілька років святкова  церемонія презентації лауреатів арт-проекту «Культурний острів» проходить у Сумському театрі для дітей та юнацтва.

Головна мета цього дійства —  у вигляді оригінального концерту сказати «Спасибі» за невичерпну фантазію та працю творчим людям.

У концерті беруть участь музиканти, що працюють в найрізноманітніших форматах — від класики до року та джазу.

Повна відеоверсія презентації підсумків арт-медіа проекту «Культурний острів» 2017 від Сергія Надубова.

Автор фінального фото: Сергій Тихенко

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (3 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


7 + 4 =