Арт-терапія у період коронавірусу – приємно, плідно та корисно

Зараз, в умовах карантину, все частіше можна зустріти в соцмережах творчі роботи не професійних творців, а звичайних людей. Багато хто називає це арт-терапією.

Картина и Кристина Зограбян,

Спробуємо розібратися, що ж таке арт-терапія

Арт-терапія — напрям психологічної корекції, в основі якої використовується мистецтво та творчість, а точніше — метафора. Метафору можна створити за допомогою малюнка, ліплення, розфарбовування, гончарства, створення танцю, написання казок, віршів і таке інше.

Головна мета арт-терапії полягає в гармонізації психічного стану через розвиток здатності самовираження та самопізнання.

Те, що ми бачимо на сьогоднішній момент в соцмережах, лише частково можна назвати арт-терапією. В першу чергу тому, що в цих роботах немає метафори. І фото, викладені на особистих сторінках або в спеціалізованих групах, — результат творчого процесу, спрямованого на розвиток власних творчих здібностей. А також спосіб підвищити особисту самооцінку.

Чому такі творчі пости набирають популярність під час дії карантину?

У певному сенсі це відбувається тому, що перебувати в стані вимушеної самоізоляції для людини незвично. Тому абсолютно природно, що виникають тривоги, сумніви та інші неприємні психологічні стани. А подібного роду творчі заняття допомагають відволіктися, дати вихід особистим негативним відчуттям, зняти напругу та отримати задоволення від процесу. Відбувається експресія — емоційний виплеск, і людині стає легше, адже вона освоює новий інструмент вираження себе, виходить за рамки своїх можливостей.

З чого починалася арт-терапія?

Якщо заглибитися трохи в історію, то можна сказати, що до використання арт-терапії у психокорекції спеціалісти прийшли природним шляхом.

Термін «арт-терапія» придумав британський лікар і художник Адріан Хілл в 1942 році після того, як в 1938 році лікувався від туберкульозу на курорті Мідхерст. Паралельно з основними процедурами Хілл малював навколишні пейзажі та виявив, що творчість відволікає його від хвороби та покращує настрій.

У наступному році його запросили викладати малюнок і живопис іншим пацієнтам Мідхерсту — серед них було багато солдатів, що повернулися з війни. Заняття помітно допомагали знизити їх психологічну напругу.

У підтвердження цього факту наведемо цифри дослідження 2018 року, проведеного в массачусетській лікарні. У п’ятдесяти відсотках випадків з 200-т госпіталізованих, що випробовували арт-терапію, значно знизився рівень болю та тривоги, а також поліпшився настрій.

Раніше ми писали про те, як використовувати ар-терапію в повсякденному житт, у матеріалі: «Про цілющу силу творчості»

На якому етапі творче хобі переходить у психологію?

Якщо ми просто займаємося малюванням, ліпленням з глини або пластиліну, складаємо що-небудь, створюємо інсталяції, працюємо з фотографіями, навіть програємо різні ролі, як в театрі, або реалізуємо себе в інших творчих захоплення, то це ще не арт-терапія. Це, швидше, матеріал для психодіагностики.

Арт-терапія з точки зору психології починається тоді, коли людина усвідомлено бажає позбутися накопичених у нього проблем і починає шукати способи їх вирішення.

Вся справа в тому, що в нашому несвідомому інформація міститься у вигляді символів, образів, метафор, які мають певну емоційну наповненість. Для того, щоб вирішити ту чи іншу психологічну проблему методом арт-терапії, нам необхідно знайти та відтворити несвідомий образ, вивести його на усвідомлений рівень, опрацювати пов’язані з ним емоції та отримати «інсайт» — звільнення від застарілих негативних почуттів.рисунки арт-терапия

У яких випадках може допомогти арт-терапія?

Арт-терапія здатна стати виходом для тих, хто не бажає відвідувати традиційного психотерапевта — наприклад, для підлітків, які зіткнулися з кризою перехідного віку. Або людей, котрі пережили досвід, який важко передати словами. Взагалі, за допомогою арт-терапії  можливо вирішити багато проблем: особистісних взаємин, вибору або зміни професії, вікової кризи, розуміння «Чого я хочу насправді?» та багато іншого.

Арт-терапія корисна і для людей, що зіткнулися з хронічними болями або серйозною хворобою. Коли люди постійно відчувають біль, вони нерідко думають, що втрачають контроль над собою. Немов біль диктує їм, що можна робити, а що ні. Практика арт-терапії допомагає відновити почуття влади над своїм тілом через самовираження і створення чогось унікального.

Арт-терапія також допомагає дослідити стан фізичного і ментального здоров’я. Намалювавши біль, можна проаналізувати, як він впливає на настрій та повсякденне життя.

Творчість допомагає прожити та висловити психологічну проблему тим чи іншим чином, а терапевт повинен мотивувати клієнтів довіряти інтуїції, досліджувати свої творіння і, відповідно, самих себе. Це завжди професійна взаємодія.

Яким чином відбувається психологічна корекція?

Справжня арт-терапія все ж таки передбачає наявність спеціально підготовленого терапевта та усвідомлену послідовну роботу як над психологічною проблемою в цілому, так і з кожним терапевтичним запитом.

Психотерапевт дає можливість подивитися на ситуацію під іншим кутом зору. Вдала психотерапія дає відчуття того, що людину приймають і розуміють все, що в неї є: агресію, недосконалість, образливість, лінь, неналежні думки і бажання. Психотерапевт бачить у всьому цьому ресурс, потенціал, допомагає розібратися в тому, як все це виникає і що за цим стоїть. Допомагає усвідомити, як можливо діяти по-іншому, менш болісно та більш ефективно.

Психолог дає зворотний зв’язок, з метою виробити інші алгоритми поведінки і дає можливість навчитися контактувати зі світом більш доцільно. Наприклад, допомагає навчитися висловлювати свою агресію, при цьому не звинувачуючи себе після цього та не руйнуючи відносини з людьми. Або навчитися відстоювати свої психологічні кордони, говорити «ні».

Ще один плюс арт-терапії в тому, що жоден з інших видів терапії так ефективно не долає страх відкривання перед чужою людиною (в даному випадку, психологом). Тому що людина розповідає не про себе, вона говорить про малюнок, фігурку, маску, метафору або про героя казки. У арт-терапії найефективніший доступ до несвідомого, до глибинних травм та переживань. Часто для того, щоб щось змінити в своєму житті, слід не тільки скорегувати спосіб мислення та картину світу, а й відмовитися від якихось реальних речей. А іноді випробувати біль, зануритися в свої страхи.

Арт-терапія допомагає пережити біль, страхи, сублімувати образу, гнів та лють. І з психологом ці процеси безпечні – він в даному випадку і підтримка і «провідник».

Р.S. Основне завдання терапії — допомогти людині бути в ладу з собою та іншими. Або, як кажуть психологи, — стати автентичним і адаптивним. Автентичність — це коли людина в злагоді та контакті з власною унікальною сутністю, зі своїми почуттями та бажаннями. Адаптивність — вміння знаходити баланс між власними цілями і намірами, з одного боку, та зовнішніми умовами, бажаннями інших, наявними правилами гри.

У будь-якому випадку з психотерапевтом або без, будь-яка творчість дає заряд енергії, а інтуїтивна, нічим не обмежена, спонтанна творчість, безумовно запускає в людині певні процеси, які розкривають її та дають інформацію про себе на глибинному рівні.

Джерело: медиа портал АТС creativpodiya.com

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (1 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


3 + 1 =