У Сумах музиканти з Німеччини зіграли перший концерт фестивалю «Bach-fest»

У п’ятницю 11 жовтня у Сумах розпочався XXIV Міжнародний фестиваль музики Й.С. Баха та епохи бароко «Bach-fest».

музиканти из Бремена. Бахфест. СумыУ першому концерті взяли участь музиканти з міста Бремен: Вероніка Вінтер (сопрано), Германн Макс (клавесин), Єкатєріна Кузьміних (гамба) і Вікторія Курилова (флейта траверсо). Останні двоє вже грали на «Бах-фесті» у 2017 році у складі інтернаціональної команди «Бременські музиканти» разом з двома шведами — Карін Гіленхаммар (вокал) і Хенріком Бергом (клавесин).

Відкриття фестивалю виступом музикантів, які грають на аутентичних інструментах і представляють країну, де жив і творив Бах, виглядає доречним і символічним. Власне, фестиваль старовинної музики є не тільки низкою музичних подій, а ще й своєрідною машиною часу, що переносить слухачів у звукові та емоційні реалії зовсім іншої епохи. В наші дні людей оточує величезна кількість штучних звуків, створених технічними  пристроями. А тоді все було інакше, природніше. І слухаючи музикантів, які  виконують твори Баха, Телемана, Парсела, Монтеверді, Шютца та і їхніх сучасників, можна уявити ті далекі неспішні часи.

музиканти из Бремена. Бахфест. СумыВажливим є ще й те, що за останні століття було написано дуже багато різноманітної музики, але твори саме цих авторів виконуються і кожного разу при кожному виконанні ніби по-новому оживають. Тобто мова іде про великі, невмирущі і невичерпні досягнення людського генія.

Музика епохи бароко орієнтована на духовність, на спілкування по вертикалі, на взаємну співпричетність до чогось надземного, на відміну від нинішньої, де значну роль грає так би мовити плотська енергетика і, умовно кажучи, горизонтальний контакт з публікою. Це не просто вишукані мелодії та складні гармонії, це вікно у реальність минулого і присутність на подібних концертах — така собі пригода, мандрівка в часі і культурному просторі, яка потребує особливого налаштування душі і розуму.

Під час концерту, один з його учасників – Германн Макс – розповідав історії, пов’язані  з життям  композиторів, музика яких потім лунала у залі сумської обласної філармонії, створюючи таким чином відповідний контекст і настрій для кращого сприйняття творів.

І музика, і чарівний вокал Вероніки Вінтер звучали нібито навмисно відсторонено, наче музиканти грали не перед публікою, а перед небом. І ті з слухачів, хто зміг приєднатися до цього польоту, отримали величезне задоволення.

Наступний концерт фестивалю «Bach-fest» пройде у залі сумської філармонії 15-го жовтня. Музиканти з Одеси – Юлія Тимакова (сопрано) та Вероніка Струк (орган) представлять програму, складену з творів Й.С.Баха, Ф.Мендельсона, Й. Райнбергера та М.Регера.

Повна програма всіх концертів  фестивалю XXIV «Bach-fest» тут.

Фото: Лариса Ильченко, Орест Коваль

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (оценок ещё нет)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


5 + 4 =