У Сумах можно відвідати «Акваторію кольору»

О. трегубова.  Негода 2010_thumb

«Негода» Олександра Трегубова

Акварельні мелодії Олександри Трегубової

У виставковій залі Сумської організації Національної спілки художників України представлено виставку «Акваторія кольору Олександри Трегубової» присвячену до Міжнародного дня художника (понад п’ятдесят творів).

Олександра Іванівна Трегубова – є членом Національної спілки художників України, наслідком успішної творчої діяльності (нажаль пізньої), стали її персональні виставки, першою з яких була у 1997 році.

А путівку у складний і прекрасний світ мистецтва вона отримала в Сумській художній студії під керівництвом М.Д. Бончевського, а потім – відомого живописця та графіка В.О. Смирнова. Після закінчення Харківського художньо-промислового інституту, повернулась до Сум, де живе і працює й до сьогодні.

За фахом вона художник-дизайнер, все своє життя працювала в Сумському рекламному комбінаті з дизайну друкованої продукції, яку виконувала професійно і творчо. Олександру Трегубову сумчани знають по багатьом її персональним  виставкам та участі у різноманітних виставках сумських митців. Її роботи привертають увагу завдяки незвично образному погляду на речі, високим ставленням до об’єкту зображення і культури виконання, які варті значних презентацій і є гордістю нашого краю.

Високопрофесійні роботи художниці уособлюють глибокі знання і досконале володіння різноманітними художніми техніками, насамперед, графіки, з якими вона увесь час експериментує: це – акварель, вугіль, туш, олівець та ін. У чорно-білій графіці втілена духовна спадщина естетичних ідеалів митців-шестидесятників і нонконформістів.

Художниця досить вибаглива до себе і своєї творчості, вона пише більше серцем, ніж розумом на папері чи полотні і ніби „грає” кольором, залишаючи відчуття яскравого сонця, подиху вітру, прохолоди вранішнього світла і надвечір’я. Її роботи мають особливий духовний стан, які виникають на папері чи полотні немов вірші або красива музика. Лінія та пляма в її творах поєднані в абсолютній гармонії („Яблука на снігу”, „Симфонія кольору”). Поступово від фігуративних прозорих натюрмортів та пейзажів художниця перейшла до складних духовно-метафізичних композицій, які перегукуються з традиціями авангардного мистецтва початку ХХ ст.

О. Трегубова. Н-т з вишнями 2010_thumb

«Натюрморт з вишнями» Олександра Трегубова

О. Трегубова Зимова фантазія. 2009_thumb

«Зимова фантазія» Олександра Трегубова

 

Пошуки виразних форм віднайшли втілення і в олійних творах, у несподівано новій для художниці техніці. В них є все: і художній смак, і знання матеріалу, і духовна гармонія. Її твори відрізняються надзвичайною вишуканістю. Багато значить для художниці певна тональність роботам („День варення”, „У парку”), що створюють відповідний до задуму настрій. За своєю духовною суттю вони є позачасовими відображеннями мотивів природи, з особливим художнім „генетичним кодом”, у якого не можна запозичити чи навчитись. Її мистецтво наповнене складною високою поезією краси, де втілені кращі традиції авангардних течій. Відштовхуючись від реалій фізичного плану, художниця відтворює свої понадсвідомі почуття. В кожному творі присутній неповторний миттєвий подих, свого роду портрет душі художниці, люблячої, привітної і щирої.

Більше робіт Олександри Трегубової можно побачіти тут

і на виставці (вул. Петропавлівська, 47), яка працює до 8 жовтня 2014

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (1 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


комментария 2

  1. Ирина Проценко:

    Сильнейший график! Моя любимая художница- милая, женственная Шурочка Трегубова! Такой свободно взлетающий в акварели мастер, в работах виртуозный и радостный, прозрачный и музыкальный, и такой скромный, замкнутый человек… Но мы-то знаем, какое торнадо из эмоций, доброты и солнца, на самом деле, Александра)))
    Наденька, спасибо!!!

  2. Надія Юрченко:

    Ирочка, спасибо ТЕБЕ, ведь Шуру надо поддерживать, *KISSING* такой художник живет среди нас!!! И как- то тихо проходит ее выставка, спасибо Наталье Черкасенко, что отметила ее у себя на видиконе, надеюсь, что может в журнале пройдет статья о ее творчестве, пока молчат. Хорошо, что есть АТС, им я очень благодарна. *ROSE*

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


6 + 7 =