В Сумах стартував арт-проект «Поетичні середи»

P1200902аВ  середу 14 травня  в Агенції  промоції «Суми» відбулася презентація проекту «Поетичні середи». Тепер кожної другої середи в  «Агенції»,  поміж експонованих  там картин   талановитих художників,  будуть читати свої вірші талановиті поети.   Тобто це буде  такий аудіо-візуально-естетський  арт-проект.

 Зрозуміло, що яким вийде початок, так і піде проект. Тут багато залежить від першого  виступаючого.  Він задає тон і загальний професійний рівень. Тому для відкриття  поетичних читань  організатори запросили  відомого автора гуморесок, байкаря, метра  гумористичного  цеху  Григорія Єлишевича.

 На протязі більше ніж години  Григорій  Львович  читав  присутнім свої твори, побудувавши програму таким чином, щоб  її  розвиток   відповідав  певним  біографічним моментам його життя.

Слухачі  мали  можливість почути гуморески, надруковані ще в радянському українському сатиричному журналі «Перець».  І зрозуміло, так зрозуміло, що  це навіть не викликало   натяку на здивування, що гуморески,  в яких  автор критикує  проблеми  соціалістичного суспільства  70—х років минулого сторіччя,  наразі   виглядають   абсолютно сучасними – ті ж пихаті керівники, ті ж  п’яниці,  бюрократи, ті ж проблеми у  сім’ях.

 Тобто наше життя по суті своїй не змінюється з роками. Змінюється тільки техніка,  яка нас оточує, та  ще — прапори на   державних установах. Ось про що подумалося під час  виступу талановитого гумориста, який називає свої твори «усмішками». На жаль, у вищезгаданому контексті вони виглядають скоріш такими собі  «сумняшками»,  тому що  воно б було дуже смішно, якби не було  так сумно.

В програмі взяли участь учні сумської школи 29, які вивчають  творчість  письменника    на уроках. Вони   старанно і зворушливо читали  гуморески автора,  який,  втім,   пише не тільки   гумористичні речі, але й  лірику і навіть пісні. Декілька   пісенних творів Григорія  Єлишевича  прозвучали у виконанні співачки  Тетяни Черепової.

Але на  наш суб’єктивний погляд,  кращим виконавцем   творів Григорія Єлишевича був  і залишається сам автор. Він артистичний, енергетичний, гарно інтонує найважливіші моменти твору  і,  крім того, дуже вміло, компліментарно  і демократично  спілкується з публікою.    

 Що до власне  творів Григорія Львовича, то вони,  по–перше, майстерно «зроблені». Людина,  яка знається на  секретах поетичної кухні, отримує насолоду ще й від того, як ювелірно   написані  ці гуморески.

 По-друге  — і це,  мабуть,  головне    Григорій Єлишевич – це  бездоганний смак. Саме людина, яка наділена   такою рисою може стати справжнім гумористом,  не  перетворюючись  на  вульгарного приколіста або на  злого сатирика.  У Єлишевича виходить пройти по  лезу бритви  навіть тоді, коли він береться  за зовсім слизькі теми.

 А по-третє, Бог дав  Григорію  Львовичу    дуже рідкісне вміння —  помічати смішне у повсякденності.

 Гумористу,  з одного боку,   виступати легше ніж ліричному поету, бо  публіка любить жарти.  Але  й складніше одночасно, бо ту публіку ще треба розкачати на посмішки.  Це вкрай важко  зробити, коли зал «мертвий».

 P1200939аP1200946аP1200916аP1200964аАле не цього разу. На виступі Григорія Єлишевича в «Агенціі промоції» в  залі було по–травневому тепло. Автора навіть «примусили»  довго відповідати на питання  публіки. Тобто, вечір дійсно пройшов у теплій дружній атмосфері. Почин  вдався. Бажаємо проекту,  щоб всі «Поетичні середи» були таким ж теплими, дружніми та якісним  з точки зору літературного рівня виступаючих.  

 

 

 

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (оценок ещё нет)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


1 + 6 =