У Сумах поставили відому п’єсу Еміля Золя

У Сумському обласному Театрі для дітей та юнацтва з’явилася нова вистава – «Спадкоємці Рабурдена».

У первозданній темряві залу промінь прожектора починає вихоплювати деякі елементи: картини в золочених рамах та потужний сейф. Ніби запрошуючи глядача зануритися в дійство, яке розгортається в заможному домі, де гроші будуть грати не останню роль. А далі звучить музика — у багатьох вона чітко асоціюється з творчістю театру «Лицедії». В цей час в голові проноситься думка, що на нас, швидше за все, чекає дійство, що викличе, як мінімум, посмішку.

На сцені з’являються: хоча і похилого віку, але бадьорий духом буржуа Рабурден та хрещениця Шарлотта, що живе в його будинку. Так починається комедія «Спадкоємці Рабурдена» в сумському ТЮГу.

Первое действие спектакля "Наследники Рабурдена"

Перша дія вистави «Спадкоємці Рабурдена»

П’єса «Коршуни» Еміля Золя, за якою поставлений спектакль, написана досить давно (1874 р.), проте не втратила своєї актуальності.

Найпершим та очевидним у виставі постає питання спадщини – воно провокує і закручує дію. Ми бачимо, як підкреслено дбайливо в’ються родичі та друзі навколо нібито слабкого здоров’ям Рабурдена, якій старанно робить вигляд, що передчуває прихід скорої смерті. Його роль, як завжди майстерно, з тонким психологізмом, вишуканим комізмом та натуралізмом грає заслужений артист України Вадим Шерстюк.

Але увага та ніжність ближніх показні, насправді ними рухають прагнення до наживи та пристрасть до грошей. А в глибинах їхніх душ по відношенню до дядечка — черствість, корисливість, безсердечність. Рабурден все це розуміє, але йому життєво необхідні всі ці люди:

— метушливий і уїдливий близький друг і колишній компаньйон Шапізо (народний артист України Володимир Хорунжий).

— стриманий та самовпевнений лікар Мург (Віталій Радіонов),

— манірна та кокетлива пані Воссар (Алевтина Радіонова),

— заповзятлива та грубувата пані Фике (Віра Ішан), з дочкою — Ежені (Ангеліна Адлер) та її нареченим Леду (Станіслав Сахно),

— лихвар Ісаак (Сергій Демиденко).

п'ьса "Наслідники Рабурдена"

вистава «Спадкоємці Рабурдена»

Спочатку тільки хрещениця Шарлотта (Аліса Храпова) знає весь стан справ, тому вони з Рабурденом заодно. Незабаром до них приєднується її наречений Домінік (Андрій Науменко). Закручується інтрига, в результаті якої родичі дядечка сплачують його борги. А коли дізнаюся, що спадщини немає, продовжують гру, щоб не втратити соціальний статус заможних спадкоємців.

П’єса поставлена в комедійному жанрі з елементами гротеску, а іноді і фарсу. Це додає життєвої правди, а зовнішній антураж відходить на другий план. Завдяки щирій і талановитій грі акторів розмивається час. Події не здаються настільки далекими. А психологія ситуації вибудовується у свій позачасовий конфлікт.

Режисер-постановник — народна артистка України Олександра Сокол. Сценографія — Лариса Аполонова. Художник по костюмах — Ольга Леднева. Художник з освітлення — Володимир Гайсинський.

Раніше ми писали: В Сумах представляют лауреатов проекта о сумской творческой элите. Александра Сокол

У зв’язку з карантином прем’єра вистави переноситься на невизначений час.

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (2 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:

Не найдено похожих записей...


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


3 + 6 =