У Сумах відбулася прем’єра вистави про любов, смерть і Чорнобиль

На малій сцені сумського обласного академічного театру драми та музичної комедії імені Михайла Щепкіна презентували третю частину документальної драми Лінаса Зайкаускаса «Розрада апокаліпсисом» за твором відомої білоруської письменниці Світлани Алексієвіч «Час Second-hаnd».

Згідно авторського задуму, «Розрада апокаліпсисом»  — це декілька окремих історій, які пов’язує між собою лише те, що вони жіночі. І якщо не трагічні, то принаймні глибоко драматичні.

Про попередні дві частини ми розповідали у нашій публікації «У Сумах поставили виставу-серіал за твором Нобелівського лауреата».

Третя частина називається «Самотній людський голос». Це також  моновистава, але з іншою акторкою у головній ролі.

Дарія Маригіна. Розрада аплкаліпсісомВистава з самого початку виводить на низку питань, відповіді на які глядач вимушений шукати сам. По-перше, чи є взагалі сенс так от публічно і детально, а головне, талановито розповідати про смерть людини – одночасно жахливу, величну і найбільш інтимну річ у житті кожного з нас.

Друге питання – де межа самопожертви. Коли чоловік рятує світ — а мова саме про звитягу світового масштабу, бо розповідається історія останніх днів одного з перших чорнобильських  пожежників – це справжнє високе геройство. А коли його вагітна дружина проводить останні дні біля його ліжка і у підсумку фактично вбиває їхню майбутню дитину, бо там страшенна радіація —  то це вже…  Безумовно, нормально було б сказати, що не нам про це судити, але тоді навіщо нас зібрали у глядацькому залі автори вистави?

А ще уся ця розповідь-сповідь героїні Даріі Маригіної в якийсь момент викликає у свідомості бажання відключитися, як відключаємося ми перед телеекраном, коли слухаємо черговий випуск новин з купою смертей та нещасних випадків. Відключитися і дивитися на чужі страждання як на те, що ніколи не відбудеться з нами. Дійство, до речі, так і виглядає, як інтерв’ю на телекамеру.  Але тут…Тут треба сказати вже по мистецтво. Зрозуміло, що Лінас Зайкаускас — майстер, який відає що робить з публікою. Тому розум не  відключається до кінця і все продукує питання, питання, питання… Власне, у цей момент і відбувається анонсована авторами у назві «розрада апокаліпсисом».

І про гру Дарії Маригіної. У моноспектаклі на одного актора лягає обов’язок презентувати увесь космос подій, які відбуваються на сцені. І у цьому зв’язку варто відзначити, що у Сумах з’явилася ще одна чудова актриса, щедро наділена рідкісним і, мабуть, найбільш цінним для актора талантом — даром перевтілення. Що у сумі з природньою енергетикою робить цікавими усі її роботи, у яких вона кожного разу відрізняється від себе попередньої.

«Самотній людський голос». Драма на 1 дію.  Тривалість  —  1 година 20 хв. Постановка, сценографія — Лінас Зайкаускас. Музика – Петро Чайковський. Авторизований переклад Оксани Забужко. Дійова особа: Вдова пожежника Людмила Ігнатенко – Дарія Маригіна.

Джерело: медиа портал АТС creativpodiya.com

Фото: Дмитро Усик

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (2 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 + 4 =