Скарби Сумського обласного художнього музею: Ілля Машков

Кожне музейне зібрання має такі експонати, які є знаковими і входять до постійної експозиції, бо вони представляють творчість провідних митців у багатовимірному часовому просторі. Таким в Сумському обласному художньому музеї ім. Н. Онацького є «Натюрморт з білим глеком», що І. Машков. Натюрморт з білим глекомвідрізняється особливою декоративністю і належить пензлю одного з яскравих представників російського авангардного мистецтва ХХ ст. Іллі Машкова (1881-1944), якому в цьому році виповнюється 135 років від дня народження. А загалом у фондах музею налічується одинадцять творів цього майстра.

Художню освіту живописець опановував з 1890 р. в Московському училищі живопису, скульптури та архітектури, з якого його кілька разів звільняли, і лише у 1917 р. Машков отримав диплом зі званням класного художника. Також він вивчав мистецтво у Третьяковській галереї та музеях Європи і завдяки самовдосконаленню та наполегливій роботі виробив свій особливий стиль.

На початку ХХ ст. у Москві митець відкрив приватну художню студію, через яку,закілька років її існування, пройшло майже три тисячі слухачів. В студії викладали його друзі, провідні художники: П. Кончаловський, Н. Гончарова та М. Ларионов, а у 1910 р. разом з ними, Машков створив славнозвісне мистецьке угруповання «Бубновий валет», головне завдання якого полягало у ствердженні матеріальності світу та «розповсюдження сучасного розуміння з питань образотворчого мистецтва».

Саме щедрість та мажорність палітри Машкова у натюрмортних композиціях були співзвучні програмі цього творчого об’єднання. Мистецтво Иллі Машкова було високо оцінено західноєвропейською критикою.

І. Машков. Дівчинка у парку. 1924І. Машков. Бузок. 1930Серед інших натюрмортів художника у музеї зберігаються «Бузок» та «Натюрморт з розрізаним кавуном», останній датований 1937 роком. Якщо перший твір відрізняється фактурністю і насиченою тональністю, то другий – зі стиглими ягодами та фруктами на темному фоні – внутрішньою напруженістю. Квіткові натюрморти

Машков полюбляв складати самостійно і багато їх писав, надаючи перевагу трояндам, макам, гвоздикам та бузку, відтворюючи особливу енергією життя, завдяки багатоманітній кольоровій гамі.

Настрій літнього дня передає імпресіоністична палітра, наповнена сонячними відблисками та рельєфами, в жанровій картині «Дівчинка у парку» (1924), де головною домінантою є загоріла, в бузковому купальнику дівчинка з косами, яка сидить на табуреті серед затишку тонально різноманітної зелені крон дерев та трави.

Раніше ми писали: В Сумах выставка на миллион долларов

З середини 1930-х років Ілля Машков часто відвідує свою «малу» батьківщину, а саме станицю Михайлівську, що на Дону, де було написане панорамне полотно з весняним міським краєвидом з зображенням майдану та церкви з яскраво-зеленими банями. Ранковий сонячний настрій майстерно вирішується завдяки передачі простору та повітряній перспективі.

І. Машков. Натурниця, яка стоїтьІ. Машков. Натурниця, яка сидить на табуретіІ. Машков. 1905

Живописну колекцію Машкова в збірці музею доповнюють рідкісні натурні малюнки, де відчутний талант не лише рисувальника, а й портретиста, який майстерною передає психологічний стан моделей. Останні були придбанні безпосередньо, музейними співробітниками у вдови художника.

Твори Іллі Машкова, спадщина якого увійшла до золотої скарбниці світового мистецтва, є гордістю музею.

 

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (2 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


8 + 6 =