У Сумах щепкінці поставили нову «Лісову пісню»

У Сумському обласному академічному театрі драми і музичної комедії ім. М.С. Щепкіна чергова прем’єра. На цей раз — вистава «Лісова пісня» за однойменною п’єсою Лесі Українки. Режисер-постановник – Роман Козак.

Лісова пісня. Суми Театр ЩепкінаВже традиційно для останніх часів класична п’єса у трактовці театру ім. Щепкіна виглядає сповненою актуальної проблематики, енергетики та ритміки.

Відразу після відкриття завіси глядач опиняється у світі незвичних, навіть дещо екзотичних декорацій і костюмів, які переносять його в язичницький міф, де поруч з людьми живуть дивні істоти — духи води, лісу, поля.

Це світ в якому до приходу християнства жили наші пращури. Відразу відмітимо роботу сценографа – Алїї Байтенової та костюми від Алії Байтенової та Любові Медвідь. Їм вдалося, з одного боку, зберегти давній слов’янський колорит і поєднати його з сучасністю, а з другого — відійти від вже набридлої провінційної «шароварщини», але не загубити національні риси і втриматись на тій межі, де українська метафора стає світовою.

Лісова пісня. Суми. Театр ЩепкінаПершими на сцені з’являються хор – як апеляція до давньогрецького театру — та артисти балету (балетмейстер – Ольга Семьошкіна, хормейстер – Катерина Рохіна). Музика, спів та рухи органічно вплітаються в візуальну картинку сцени і практично миттєво переносять глядача в реалії дійства, якому на протязі наступних двох годин він буде співпереживати.

А далі починаються пристрасті. Ми не випадково спочатку так багато уваги приділили доакторській  роботі. Все вищеназване не тільки створює унікальну атмосферу, в яку не потрібно зусиллям волі вмикатися, приходячи зі своєї повсякденності. Одяг акторів, вигляд сцени, музика, пластика – все так органічно і унікально співпало, як це відбувається в живій природі. А далі глядачі вже просто поринають у вир різнобарвних подій та слідкують за низкою сюжетних ліній, які режисер напрочуд вдало поєднав в одну велику історію.

По-перше, це лінія великого і трагічного кохання Лукаша (Юрій Оноприйко) та Мавки (Діана Каландарішвілі), чимось схожа на любов Ромео та Джульєтти. Такі ж по суті обставини непорозуміння світів в яких живуть закохані (у даному випадку  — це люди і природа). І таке ж возз’єднання в іншому, вже неземному житті.

По-друге, це тема ціни зради – коли Мавка іде жати в поле, де вона робить боляче своїй сестрі — Русалці Польовій (Катерина Саченко). Зради заради кохання. І тут питання – яку ціну можна платити за любов?

Лісова пісня. Суми. Театр ЩепкінаПо-третє, стосунки людей. Це яскраво проявляється у трикутнику Килина (Олена Оноприйко), мати Лукашева (засл. артиска України Тамара Корінна) та Лукаш. Всі вони до кінця, до війни відстоюють якісь свої особисті побутові, по великому рахунку, незначні цінності, а в результаті, гине все, що вони створили.

По-четверте, це проблематика співіснування відмінних світів (людей та природи). Тут звернемо увагу на підкреслено урбаністичні костюми людей та атрибутику, з якою вони пов’язані. Та на роль Дядька Лева-Лісовика (засл. артист України Сергій Медін), який за режисерським задумом намагається поєднати ці ворожі світи. У автора п’єси, до речі, це різні персонажі.

А ще окреме свято — справжня, колоритна, вишуканна поетична українська мова Лесі Українки, яка сама створює неповторну реальність, одночасно дозволяючи авторам використовувати символи та метафори, які підіймають проблематику вистави до космічного рівня.

А ще – і це край важливо — дійство вийшло просто цікавим. Глядачу не треба напружуватись, у нього немає часу нудьгувати — кожної миті на сцені щось відбувається, і все працює на одну мету. І прекрасна гра акторів – вони так, з таким молодим завзяттям і, одночасно, глибиною проживають свої ролі, що виникає щемке відчуття справжнього життя.

Лісова пісня. Суми. Театр ЩепкінаМинулий сезон щепкінці завершили прем’єрою. І це була теж вистава по п’єсі Лесі Українки «Одержима» у постановці Романа Козака. І знов прем’єра, і знову Леся…

До слова, художній керівник театру ім. Щепкіна Антон Меженін, як відомо, — представник харківської театральної школи. А режисер «Лісової пісні» — Роман Козак – львівської. Поєднання двох столичних театральних традицій на сумській сцені, безумовно, виглядає вельми цікавим  і продуктивним. Обидва спектаклі сміливо можна везти на будь які гастролі і фестивалі.

Офіційні дати прем’єри нової вистави Сумського обласного академічного театру драми і музичної комедії ім. М.С. Щепкіна «Лісова пісня» у Сумах -20, 21 и 29  жовтня 2017 року.

Не пропустіть.

Джерело: медіа портал АТС creativpodiya.com

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (9 голос, оценка: 4,22 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


9 + 6 =