Азіатські шершні-вбивці активізувалися в США

Американські бджолярі б’ю на сполох. У США все частіше на медоносних бджіл нападають гігантські шершні, які зазвичай мешкають в Китаї, Японії та інших країнах Південно-Східної Азії.

азиатские шершниВперше у США азіатських гігантських шершнів помітили в грудні 2019 року в штаті Вашингтон, а в квітні 2020 року вони активізувалися. Це сталося після зимової сплячки, коли матки почали будувати гнізда. Вже зараз бджолярі знаходять велику кількість бджіл з відірваними головами. Азіатські шершні перекушують їх своїми могутніми щелепами.

«Наше головне побоювання полягає в тому, що це дійсно вплине на дрібних бджолярів і, можливо, витіснить їх з бізнесу, а також підвищить витрати для великих бджолярів. Ми не хочемо їх тут бачити», — заявив Кріс Муні, ентомолог  Департаменту сільського господарства штату Вашингтон.

Звичайний час природної активізації азіатських шершнів — кінець літа та початок осені, коли вони активно полюють, щоб поповнити запаси білка. Але медоносні бджоли в США страждають вже зараз. Новий хижий вид шершнів нападає на вулики, вбиває робочих особин і солдатів та поїдає личинки.

На відміну від європейських медоносних бджіл, японські виробили спеціальну захисну тактику проти агресивних шершнів.

При вторгненні в їх колонію шершня-розвідника близько 500-та бджіл оточують шершня щільним скупченням, температура всередині якого за рахунок м’язової роботи бджіл підвищується до 47 ° C. Протягом 20-ти хвилин шершень, здатний витримувати температуру лише близько 45 ° С, гине від теплового шоку, а бджоли залишаються живими, тому що  витримують більш високу температуру (до 50 ° C).

Раніше ми писали: Таинственная форма жизни заселяет океаны

Важливим буде зауважити, що кілька укусів гігантських шершнів можуть привести до загибелі людини, навіть якщо у нього немає алергії. В Японії щороку фіксують близько 40 таких летальних випадків.

На даний момент вчені штату Вашингтон вже замовили спеціальні міцні костюми, тому що жало комах пробиває звичайне спорядження пасічників. У штаті розставили пастки та запустили мобільні додатки для спостереження за шершнями.

Вчені не виключають можливості, що шершнів в Америку завезли з Азії свідомо.

Раніше ми писали: В Норвегии с неба падали земляные черви

Гігантські шершні (Vespa mandarinia) — найбільший вид ос. Вони перевищують у довжину п’ять сантиметрів з розмахом крил до 7,5 сантиметрів. Вид мешкає у Кореї, Японії, Китаї, Росії (Приморський та Хабаровський край). Жало шершнів виробляє високотоксичну отруту, яка є небезпечною для людини. До того ж, шершні можуть використовувати жало декілька разів.

Источник: euronews

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (1 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 + 2 =