В Києві демонструють сучасну кераміку

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилась виставка творів художника-кераміста Володимира Хижинського.

Воїни світлаМодернова і стильна виставкова експозиція доповнює традиційні уявлення про кераміку і презентує творчий доробок автора за останні вісім років, котрий складається з кількох серій.
Одна з найбільш цікавих – це серія «Скрині Пандори». Їх на виставці представлено шість. Згідно грецькій міфології скриня, котру необачно відрила дівчина Пандора, і з якої на людство посипалися всілякі лиха, була лише одна. Але, як зізнається автор, його настільки захопила ця ідея, що він продовжуватиме працювати над серією й надалі.

«Суть цих робіт полягає в тому, що я намагаюся звичайні геометричні форми оздобити такою орнаментикою, щоб передати напругу, котра існує в них усередині», – пояснює Володимир Хижинський свій творчий задум.
Не менш змістовними і філософськими є скульптурні композиції із серії «Воїнство», в яких автор теж використовує прості геометричні форми. Приміром, «Воїни світла» – це два керамічні трикутника світлого кольору, які мають необхідні військові атрибути, зокрема, порцелянові шаблі.

«Все, що я роблю – це спроба віднайти прихований зміст у знаках і символах», – розповідає пан Володимир. – А трикутник – це прадавня орнаментальна форма. З вершиною вгорі, він споконвіку був символом чоловічої статі. Потім це значення перекрутили і чомусь таке зображення почали використовувати для позначення протилежної статі. Загалом, українська символіка дуже геометрична», – впевнений він.

«Одна із «фішок» Володимира Хижинського, зокрема в цьому проекті, є роботи із серії «Трансформери» – «Взаємодія», «Біла хмара, чорна хмара», «Проникнення». Кожна з них має свій глибинний зміст. Приміром, твір «Чотири стихії» складається з трьох елементів, котрі символізують воду, землю і вогонь, утворюють четвертий – повітря. Це стихії, за допомогою яких створюється кераміка», – розповідає куратор виставки Ганна Вахрамеєва.

«Чим більше людей побачать доробок, презентований на виставці, тим легше їм буде усвідомити, наскільки цікава сучасна кераміка і які в неї неосяжні можливості. Такого рівня художників-керамістів, як Володимир Хижинський, в Україні дуже мало. Він серйозний митець, високоосвічена людина, гарний друг і чудовий педагог», – вважає Олеся Дворак-Галік, художник-кераміст і арт-директор столичної галереї «ЦеГлина-Арт».

Раніше ми писали: Скульптор из США создает необычные скульптуры из саженцев (фото)

Крім того, всім, хто цікавиться мистецтвом кераміки, стане у пригоді книга «Сучасна українська кераміка», одним із авторів якого є талановитий художник Володимир Хижинський.

Виставка працюватиме до 2 грудня 2018 р.

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (оценок ещё нет)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


3 + 2 =