У саду лiто зустріли з «Серпанком»

У п’ятницю 1 червня в «Саду стежінок, що сходяться » художниці Ірини Проценко відбувся творчий вечір з фольклорним ансамблем «Серпанок».

Нижче ми публікуємо враження-імпровізацію Ігоря Сокура на тему минулого вечора.

Серпанок як витвір культури

Бачили галявину або будь-який газон вересневого ранку, коли сонце тільки-но починає свій денний невпинний шлях, ще і не з`явившись зза обрію?… от тоді, саме у цей час, на вологій траві, вкритій тонким павутинням, бачиш його: наче краплі ртуті на перетинах волосіні, тьмяно виблискують,  контрастуючи з зеленню…

участниці гурту СерпанокЦе — серпанок. Легка, схожа на дим поволока, що обмежує видимість, скрадає обриси…

А ще це «головний убір заміжньої жінки з прозорої легкої тканини, що має вигляд шарфа».

Вуаль (voile) французьською, та і російською. Жіночий головний убір, який частково або повністю закриває обличчя.

Вуаль – це стомлене сонцем середземне морське марево французьського півдня.

Серпанок – таємниче-сріблястий, майже містичний покрив важкої від ранкової вологи трави, зникаючий в перших променях сонця…

Відчули різницю?

Чому «серпанок» – хтозна… Я маю на увазі етимологію, бо в корні його «серп», що видається нелогічним. Може тому, що у серпні частіше…Та байдуже, бо слово і справді красиве.

Раніше ми писали про Олену Гончаренко та гурт «Серпанок» у матеріалі: У Сумах завершилося представлення нових жителів «Культурного острова» 

Але до суті — «Cерпанок»  це ще і назва дуже талановитого жіночого  ансамбля автентичного співу під керівництвом Олени  Гончаренко — етномузиколога, етноспівачки, викладача, засновниці і художнього керівника. Співочі традиції автентичної української музики у виконанні «Серпанка» чули і бачили в Швейцарії, Канаді, Франції та Польщі, але  цього разу вони співали в «Саду сходящихся тропок», у Ірини Проценко. Тобто для нас і для мене теж, котрий, на жаль, цю культуру знає погано — захоплення мої музикальні трохи в іншій площині.

Раніше я не чув, як вони співають — співали дівчата дуже гарно!

До речі, треба вже вам повідомити і іхні імена. Тож, окрім Олени Гончаренко, вже названої, ось і її молоді таланти: Вікторія Гавриленко, Виктория Докаленко, Маргарита Калнагуз, Юля Китенко, Людмила Чорна, Галина Гончаренко, Людмила Кудлай. Усі вони прекрасні в своїх вишиванках і спідницях, усі чудово володіють і відчувають найменші відтінки ліричних і жартівливих пісень слобожанського і не тільки регіонів України – це просто свято якесь, їй-богу!

Источник: медиа портал АТС creativpodiya.com

Фото: Іріна Проценко

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (2 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


7 + 7 =