У Сумах відкрилася виставка, присвячена легендарному художнику

У четвер 8 червня у виставковому залі Національної спілки художників України в Сумах (вул. Петропавлівська, 47) відкрилася виставка художніх робіт, присвячена Борису Данченко.

автор Борис ДанченкоВиставка приурочена до першої річниці пам’яті Бориса Данченка (1938 — 2016). У виставковій залі представлено понад 20 творів. Це художні роботи Бориса Данченка та членів Національної спілки художників України.

За своїми поглядами Борис Данченко належав до шістдесятників, які зуміли зберегти традиції високого мистецтва та прагнення до духовності. Данченко одночасно є і ліриком і романтиком. Художник пише картини-роздуми про вічні моральні цінності. Він замислюється над символічним «деревом життя», що як і людина, змінюється згідно з літами та порами року.

Твори цього митця естетично вишукані. За своєю образною суттю вони перегукуються з поезією Л. Українки, О. Олеся, С. Єсеніна, О. Пушкіна. Художні образи художник вирішує як на кольорових контрастах, так і на тональних співвідношеннях, де внутрішній драматизм йде поруч з ліричністю.

Народився Борис Борисович 23 травня 1938 року в м.Охтирці Сумської області. Після служби в лавах радянської армії два роки працював художником-оформлювачем в театрі ім. Щепкіна, створював афіши, рекламу.

Навчався у Харківському художньому училищі (1962-1967), вчитель з фаху — П.А. Шигимага. Після закінчення училища був направлений на роботу до міста Суми у ОБНТ на посаду старшого методиста з образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.

Понад 30 років, починаючи з вересня 1967, працював керівником художньої студії. Плідно продовжував справу своїх попередників — засновника студії Никанора Онацького, педагогів Івана Гриченка, Миколи Бончевського, Володимира Смірнова. Як професійний художник Б. Данченко намагався не лише навчити образотворчої грамоти, а й вчив вихованців творчо мислити, не нав’язуючи академічних, чи будь-яких інших традицій. Головне — це допомогти виразити своє бачення світу, використовуючи при цьому особистий багаж знань. Для багатьох з них студія стала рідною домівкою, першим кроком на шляху до мистецтва. Сьогодні це відомі художники нашого міста, твори яких знаходяться в зібранні СОХМ: Іван Гапоченко, Ніна Негреба, Михайло Юденков, Ігор Швачунов, Валерій Шкарупа, Ганна Гідора. Останні об’єдналися у групу АРТС, яка стала відомою навіть за межами України. Володимир Ратнер та Михайло Юденков довгий час були керівниками дитячих художніх студій.

Після чотирьох років навчання студійці отримували диплом зі спеціальністю «художник-оформлювач». В 1979 студії присвоєно звання «народна». У 1996 відзначали 50-річний ювілей існування: у СХМ відкрита виставка, на якій представлено понад 100 творів митців, які в різні роки навчалися студійці.

Черговий (51-й) випуск студійців відбувся у 1997. Проте саме існування студії стало під загрозою. Навчалися студійці завжди безкоштовно. З І вересня треба було платити за навчання, тому термін зменшився з чотирьох років до трьох, а кількість учнів від 40 до 30. У квітні 1998 вийшло розпорядження про нове підвищення оплати за навчання. Б.Данченко написав заяву про звільнення, а студія припиняє своє існування.

Але в 2003 році студія відродилася, завдяки зусиллям двох її учасниць: Світлани Дем’яник і Римми Міленковойякі взяли на себе вирішення організаційних питань. І з тих пір студія має назву — художня студія Бориса Данченка.

Раніше ми писали про те, що художня студія Бориса Данченка стала лауреатом арт-медіа проекту Культурний острів у матеріалі: «Культурний острів» представляє Сумській творчий феномен — художня студія Бориса Данченка

Б.Б. Данченко реалізувався як живописець і як педагог. Відзеркалюючи в своєму творчому житті ідеали свого часу. Його твори зерігаються у музеях, приватних збірках та за кордоном.

Ретроспективно розгорнута експозиція виставки дає змогу до певної міри відтворити основні напрями та стильові особливості творчості сумських художників, серед яких і колишні студійці. Живописні та графічні твори представлені на виставці відтворюють окремі стилістичні прийоми майстерності, а також розмаїття мистецьких пошуків.

Виставка творів Бориса Данченка та членів Національної спілки художників України триватиме до 26 червня 2017 року.

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (2 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


6 + 6 =