У Львові показують сумські простори покордоння

У Львові відкрилася експозиція сумського ленд-арт проекту у мистецькій галереї Гері Боумена.

Ленд-арт симпозиум Простір покордонняВсеукраїнський ленд-арт симпозіум «Простір покордоння» щорічно проходить, починаючи з 1997 року поблизу села Могриця Сумської області на крейдяному плато біля археологічного простору скіфсько- слов’янського городища. Зазначимо, що означений проект здійснено за підтримки відділу у справах молоді і спорту Сумської міської ради.

«Простір покордоння» — проект, який прагне до розвитку діалогу людини з прадовкіллям, розширення естетичного простору від межі «я-території» художника до простору ландшафту. Отож перший в Україні ленд-арт симпозіум об’єднав провідних митців мистецтва довкілля і дав поштовх для виникнення в інших регіонах аналогічних заходів («Шешори» у Карпатах, «Аплікація духу» — Вінниця, «Хортиця» — Запоріжжя, «Весняний вітер» — Київ, «Трипільське коло» — Київщина, на кордоні з Польщею на Львівщині — фестиваль «Фортмісія»).

Цього року симпозіум реалізував на своїй локації проект «Виявлення», що пропонував художникам мистецтва довкілля у своїх творах через художні образи продемонструвати виявлення різноманітних смислів ландшафтних структур, форм та прихованих ідей оточуючого простору. Таким чином симпозіум об’єднує в межах одного простору авторів з різних міст України, котрі візуально організовують простір ландшафту, воду, повітря, вогонь у певні середовища та ситуації довкілля, пропонуючи свіжі ідеї та візуальні рішення.

В проекті беруть участь відомі художники ленд-арту, творча та студентська молодь з Києва, Ялти, Дніпропетровська, Львова, Ужгорода, Харкова, Вінниці, Запоріжжя, Миколаєва та Сум.

Відтак, «Простір покордоння», який 19 років поспіль проходить на археотериторії, реалізує своєю програмою тяжіння сучасного мистецтва до відчуття історичних нашарувань, творчого опрацювання реліктових пластів, утворення атмосфери діалогу з етнічними культурами, розвиває діалог людини з історичним довкіллям, розширює естетичний простір, привертає увагу до екологічних проблем довкілля, розвиває осмислення простору ландшафту, як культурної та національної цінності.

Ділянка ж зацікавлень українського мистецтвадовкілля – простір спільного існування, де домінантними виступають визначення «вплітання», «вписування», коли митці намагаються підкреслити, означити те, що вже існує у природі тисячі років незалежно від примх людини і сформувалося як архетипи у процесі людського становлення. А митці проекту вбачають на меті створення образів з мінімальним втручанням у довкілля, переважно, з використанням природних матеріалів.

Про симпозіум 2015 року, ми писали в матеріалі: На Сумщині завершився XVIII міжнародний ленд-арт симпозіум

А експозиційний проект сумського ленд-арту цьогоріч відбудеться з 8 по 21 жовтня в мистецькій галереї Гері Боумена у Львові.

Джерело: медіа портал АТС creativpodiya.com

 

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (1 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


1 + 2 =