У Сумах графічно розповіли про театр (фото)

У середу 23 березня в сумському обласному художньому музеї ім. Н. Онацького відкрилася виставка графіки та театральних проектів Лариси Аполлонової «Життя — театр…»

Лариса АполоноваЛейтмотивом всіх робот є тема театру, що підкреслюється назвою виставки «Життя — театр…». Глядачу представлено близько 56 графічних творів і три макета. Доробки мистцині вражають професійністю виконання та тематичною змістовністю, виконані вони в різноманітних графічних техніках — олівець, пастель, туш, перо.

Лариса Аполлонова навчалась у відомих вчителів за фахом — В.М.Соклакова (Суми) та О.А.Калашнікової (Харків), які приділяли багато уваги графічному мистецтву та вплинули на формування творчої манери та становлення художниці. «Вся моя творчість починалася саме з графіки, якою я захопилася ще в художній школі», — зазначила сама художниця. На відміну від живописних, графічні твори відображають ідею лаконічними засобами і показують навколишній світ дуже виразно, дещо умовно, образно.

Раніше ми писали: В Сумах открылась выставка театральных образов

Саме в графіці майстриня експериментує та знаходить нові ідеї та прийоми мистецького самовиявлення і виразності.

Творчим методом Лариси Аполлонової стала нова концепція трактування образу та форми, поєднана із вишуканою стилізацію та винятково емоційною художньою мовою. В процесі підготовки до кожного спектаклю, як головний художник театру, Лариса Аполлонова виконує численні графічні замальовки, що породжують асоціативні образи і є стимулом для подальших авторських пошуків. Театр як прояв самого життя, образ і роль людини в мистецтві хвилюють та надихають художницю і є суттю її творчості. Лариса Аполлонова органічно поєднує як загальний образ театральної вистави, так і індивідуальні характеристики героїв, постійно перебуваючи у процесі пошуку.

Глядач може ознайомитись з ілюстраціями до окремих сцен вистав, сценографією, портретами акторів, режисерів, художніми композиціями, макетами до вистав.

Захоплення Лариси Аполлонової мистецтвом театру надихнуло її на створення серій робіт. Насамперед це триптих «Театр», який утверджує позачасові цінності завдяки своєрідній композиційно-просторовій побудові та дає змогу відчути єдність минулого з сьогоденним. Привертають увагу і графічні композиції із поліптиха «Дитинство», серій «Дивні люди», «Чорне та біле», яким притаманні ідейно-філософське узагальнення і масштабне мислення. Надзвичайний інтерес викликає збірка портретів, зокрема Народних артистів України Є. Серебрякової, І. Рибчинського, заслуженого артиста України С.Корінного, режисерів України — О. Рибчинського, А. Мартюшова, Р.Віктюка, Д.Богомазова.

Художниця створила власну графічну інтерпретацію образів світу театру, аби ми відчули красу та силу людського духу, вона органічно пов’язана зі своїми героями, гостро відчуває емоційне підґрунтя вузлових тем творів. З особливою проникливістю підкреслює характерні риси особистостей, це — задумливі, мудрі («Гра на сопілці»), мужні, волелюбні, сильні (серія портретів українських режисерів), щиросердні («Яка ж ти гарненька…»), або, навпаки, саркастичні персонажі («Свекруха»).

Лариса Аполлонова наділена яскравою творчою уявою, має глибоке розуміння натури з власною естетичною позицією. Твори відзначаються бездоганною композиційною побудовою, чуттям масштабу, яскравою індивідуальністю. Кожна з графічних серій може бути символом і ключем, що розкриває мистецький задум.

Виставкою «Життя — театр…» художниця заявила про себе як зрілий майстер з великим потенціалом. У творах Лариси Аполлонової багато глибоких символічних протиставлень, асоціативних планів. Твори підсилені власними роздумами, відчуттям краси й багатогранності світу. Для шанувальників образотворчого мистецтва ця виставка стане справжнім відкриттям ще однієї творчої особистості.

Лариса Аполлонова — художник-графік, сценограф народилась 8 грудня 1968 року у м. Суми. З 2009 року член Спілки театральних діячів України. Художню освіту здобула в Сумській художній школі (1984), Глухівському СПТУ за спеціальністю — декоратор — оформлювач (1987), Харківській державній академії дизайну та мистецтва фахом «художник — графік» — бакалавр, магістр „Образотворчого мистецтва ” (2014). З 2000 року працювала художником-оформлювачем, а з 2007- головним художником Сумського обласного театру драми та музичної комедії ім. М. С. Щепкіна. За час роботи в театрі оформила понад 50 різноманітних вистав та концертів. Активно займається виставковою діяльністю. У творчому доробку шість персональних виставок. Твори зберігаються у музеях Глухова, Путивля та в приватних колекціях України, Канади, Німеччини, Арабських Еміратів, Марокко.

Виставка працюватиме до 22 квітня 2016 р.

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (1 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 + 5 =