Патріот землі обухівської

Нещодавно виповнилося 80 років, людині, яку сміливо можна вважати одним з найяскравіших українців сьогодення – Юрію Домотенку, керівнику краезнавчого музею в місті Обухів.

Юрий ДомотенкоНижче ми публікуємо «Літературне досьє», яке до 80-річчя від дня народження Ю.К.Домотенко підготувала завідуюча Обухівською центральною  районною бібліотекою Лідія Храпач.

Народна мудрість говорить: «Роботящі руки гори вернуть». Так можна сказати про нашого Юрія Корнійовича Домотенка.

Юрій Корнійович – людина надзвичайна. Він – талановитий педагог, журналіст, письменник, художник, скульптор. Де б не працював – в школі, інтернаті, в редакції районної газети, в літературній студії, яку очолював тривалий час, у краєзнавчому музеї – скрізь він віддавався по повній. Завдяки неймовірній працелюбності, що основана на безмежній любові до рідного краю, історія та краєзнавство Обухівщини стають відомими далеко за межами району, адже Юрій Корнійович популяризує Обухівський край через свої мистецькі твори. Багато сил і здоров’я уклав він у краєзнавчий музей. Узяти хоча б славнозвісну діораму «Обухівський ярмарок» — скільки праці, винахідливості, часу й терпеливості було потрачено! А таких тематичних діорам в музеї чимало.

Треба звернути увагу на ще одну дуже важливу роботу краєзнавця – це історіографічні дослідження. Ю.К.Домотенко автор історичного літопису Малишкового краю. З під його пера вийшло понад 20 науково-популярних та краєзнавчих книг. Серед них: «Преславне містечко Трипілля на Київщині» (яке видавалось два рази – в 1999р. і в 2006 р.); «Обухів» (2001р.);  «Отут я походив»(Малишко і Обухівщина. 2001р.); «Син з дівич-гори» (Косинка і Обухівщина. 2001р.); «Город-порт» (2005р.); «Обухівський рушник» (2005р.); «Придніпров’я» (2006р.); «За Стугною, за рікою» (2007р.); «Земля Обухівщини» (т.1-2 2008-2009р.р.); (т.3 2010р.); «Де Стугна руку подає Дніпру» (2009р.); «Все знайоме до болю» (т.1 2013р.); готується до друку ««Все знайоме до болю» (т.2).  Багато праць написано Юрієм Корнійовичем у співавторстві: Кулик М., Домотенко Ю. «На землі-джерелиці»92007р.); Нещерет Т., Домотенко Ю. «Халеп – город над Дніпром» (2007р.); Закревский В., Домотенко Ю. «Село моє, мої сільчани» (2006р.); Домотенко Ю., Попович В. Обухівщина – 96» (1996р.); Домотенко Ю., Шафаренко А. «Містечко Германівка» (1996р.); Артюшенко О., Дзюба В., Домотенко Ю. «Злочин століття» (2008р.); Артюшенко О., Домотенко Ю., Шафаренко А. «Атлас Малишкового краю: туристичний довідник» (2008р.). Краєзнавчі дослідження Ю.Домотенка дають науці цікаві факти і матеріали. Всі книги автора надзвичайно цікаві та мають велике значення в пізнавальній та навчально-виховній роботі.

Я зупинюсь на декількох з них. Одна з найбільших праць Ю. Домотенка «Земля Обухівщини» вийшла в серії «історична спадщина Обухівщини». В першому томі описана історична доля правобережного Придніпров’я від давніх часів і до сьогодення, від мезоліту, трипільської культури і до середини ХХ століття. В нарисах 2-го тому відтворено події Великої Вітчизняної війни на території Обухівського району 1941-1945 років. В 3-му томі описані події післявоєнніх часів і до сьогодення. Заслуговує на увагу те, що до кожного тому подана велика, конкретна і змістовна бібліографія, яку можна використати в майбутній роботі. Велика кількість різноманітних ілюстративних матеріалів та фотоматеріалів доповнюють, поглиблюють та розширюють текст видань.

Фото-0097

«Обухівський ярмарок». автор Юрій Домотенко

В 2008 році побачило світ прекрасне видання – туристичний довідник «Історико-культурологічний атлас Малишкового краю», де описана коротка характеристика Обухова, Українки та всіх сіл Обухівського району з ілюстраціями та фотографіями відомих людей Обухівщини.

Авторський колектив, на чолі з Ю.Домотенком, створив чудову книгу про талановитих і працелюбних синів Обухівського краю, відомих чоловіків, які прославили і прославляють Обухівщину своєю працею. Книга назиається «Синівською любов’ю». Також ілюстрована. Дорогоцінним вкладо Обухівщини в скарбницю народної культури є унікальний Обухівський рушник. Про це та про людей, що творять неперевершену красу – вишиваний рушник, пише Юрій Корнійович  в своїй книзі «Обухівській рушник», виданій в 2005 ро ці.

Фото-0095

Обухівськіі рушники

В 2013 році вийшла з друку книга нарисів «Все знайоме до болю», де зібрано творчий доробок автора за роки журналістської і краєзнавчої праці. Тут ви зустрінете розповіді автора про сиву давнину Обухівської землі, зокрема про с. Трипілля, про козацьку вольницю, про воєнні 1941-1945-ті роки та багато чого іншого.

Юрій Корнійович Домотенко любить свій край, багатий і щедрий на статки і на добрих людей. Землі Обухівській він віддає свою працю, своє натхнення, свою любов. Всі книги, над якими працював і працює Ю. К.Домотенко, об’єднує одне – багатий, цікавий і потрібний дорослим людям та підростаючому поколінню матеріал. Ці, та інші вищезгадані книги є в центральній районній бібліотеці міста Обухів. Наша Обухівська земля багата талановитими людьми. І приклад цьому Ю.К.Домотенко – заслужений працівник культури України, лауреат місцевих літературних премій ім.. Г.Косинки, Марії та Івана Гнипів, «Трижерелля». Член спілки журналістів, почесний громадянин Обухова та Обухівського району.  Він заслуговує шани і поваги!

З роси і води Вам, Юрію Корнійовичу!

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (3 голос, оценка: 3,67 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


1 + 1 =