155 сумських шевченківських листівок друзям

Af_shev_155
Краєзнавчо-культорологічна акція в рамках програми «Скарби нашого роду», присвячена 200-річчю з дня народження Т.Г.Шевченка і 155-річчю з часу перебування Кобзаря у Сумах.
5 червня 1859 року Тарас Шевченко відвідав місто Суми.
СУМИ — перше українське місто, яке після 10-річного заслання зустріло Кобзаря.

Майже 12  років тривала заборона російським царатом  на повернення  Шевченка в Україну. Тоді , у  червні 1859 року, Шевченко написав у Лихвиному  вірш «Ой на горі роман цвіте», намалював кілька малюнків і портретів, зустрічався із родинами своїх  товаришів, подарувавши їм  власні офорти і вірші.

Саме через наші сумські землі митець відкривав для себе новий український край — Слобожанщину і її людей. Він бачив і дивувався вишуканості козацької церкви  – Воскресенського собору, зупинявся на Козацькому Валу, що був колись валом неприступної сумської цитаделі, відпочивав на Сумській поштовій станції.

Певне згадував і свого доброго приятеля із Сум Івана Лисенкова, видавця «Чигиринського Кобзаря» і «Гайдамаків», і  найщирішого свого друга, доля якого пов’язана із нашим  краєм, Михайла Щепкіна. У подорожі Сумською землею  Тараса Шевченка супроводжував відомий на Слобожанщині  громадський діяч і  господарник-новатор Дмитро Хрущов.

Мета акції

  •  просвітницька — розповісти сум’янам про перебування Т.Шевченка в нашому місті, про традиції у краєзнавчій і мистецькій шевченкіані Сум;
  • соціо-психологічна – єднання містян як громади, де шанують і бережуть пам’ять про духовну велич і красу, цінують свободу;
  • культурологічна — наповнювати сумськими історіями і долями сум’ян, мистецькими витворами і краєзнавчими фактами культурологічну акцію «Квітка міста Суми на Алеї міст України в Шевченківському Каневі»;
  • привернути увагу громадськості Сум до питань створення і впорядкування пам’ятних місць, пов’язаних із сумською шевченкіаною.

Програма проведення акции 5 червня 2014року
09.30 Відкриття заходу. Написання листівок. Сумська обласна універсальна наукова бібліотека им.Н.К. Крупської
10. 30 Відвідання Воскресенського собору, розповідь про історичні події, які відбувалися в цій церкві. Літія в пам’ять про Тараса Шевченка і його перебування в Сумах.
11.00 Фотографування біля пам’ятного знака «Сумка» і калини, посадженої Лауреатом Національної премії ім. Т.Г.Шевченка А.Ю.Мокренком.
11.20 Сумська поштово-телеграфна станція, вул. Воскресенська, 13. Надсилаємо сумську шевченківську листівку.
12.00 Покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку. Сквер Т. Г.Шевченка.
Розширена інформація: https://mt.co.ua/kobzar155

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (оценок ещё нет)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


8 + 1 =