У Сумах відкривається виставка образів світових духовних символів

У четвер 26 березня в галереї «Наша», що розташована в підвалі Католицького храму  відкривається виставка київського художника Петра Бевзи «Образи».

образиПетро Бевза народився 1 січня 1963 року, живе і працює у Вишневому та в Києві. 1985 року закінчив Київський державний художній інститут. З 1990 року член Національної спілки художників України. З 1999 року член Спілки художників БЖАрт.

«Звернення до традиції іконопису не видається дивним у розгортанні шляху Петра Бевзи. Адже релігія дає основи для творення себе, для невпинного й невтомного самотворення. Релігійні форми збирають, конденсують зусилля людини, щоб наблизитися до істинного в собі, до Бога в серці, до світла всередині тілесної оболонки.
Шукаючи прообрази для своїх творів, Петро Бевза багато подорожував. Він відвідав Чернігів, Володимир, Новгород, Галич, Почаїв, а, пізніше, Сієну, Пізу, Флоренцію, Равенну, Рим. В галереї Уффіці художник несподівано знайшов у роботі Джунти Пізано потужну підтримку власних пошуків: образ Богоматері тут поданий на килимі, а Петро вже давно хотів зобразити образ Марії на смугастій ковдрі. І ще мистець згадує, що на нього в процесі роботи мали вплив побачені у Варшаві та Веселому стінописи Єжи Новосельського.

Художник спирається на знайдені взірці, на іконографічні канони, але відшукує серед численних пам’яток найбільш естетично живі, дієві саме для нього. Надихаючись високими зразками, Бевза творить поруч із ними, але спираючись на власний духовний досвід, на власні відчуття й бачення»,  – Ольга Лагутенко, доктор мистецтвознавства, професор.

Виставка відкрита для відвідувачів з 11:00 до 18:00, крім понеділка та вівторка, до16 квітня.

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (1 голос, оценка: 5,00 из 5)
Загрузка...

Читайте ещё по теме:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 + 1 =